Balkanska smotra mladih strip autora od 14. do 16. avgusta, 22. put 1

Mjanmar i Moldavija. Burkina Faso i Brazil. Australija i Angola. Vijetnam i Venecuela. Južna Koreja i Jordan. Italija i Indija.

Azerbejdžan i Argentina. Nemačka i Nigerija. Kina i Kamerun.

Šta ih povezuje?

Globalna pandemija, reći će neko i neće, na žalost, pogrešiti. Ali, na sreću, i 22. Balkanska smotra mladih strip autora, na kojoj su se našli radovi autora iz svih ovih država, ali i mnogih drugih – tačnije, njih 73, što je do sada nezabeležen broj država iz kojih su stigli radovi na bilo koju strip manifestaciju u čitavoj Evropi.

Najstariji strip festival bivše Jugoslavije, Balkanska smotra mladih strip autora, održaće se ove godine po 22. put u periodu od 14. do 16. avgusta, uz sve propisane mere bezbednosti prostorijama Leskovačkog kulturnog centra, Narodnog muzeja i Narodne biblioteke „Radoje Domanović“, u organizaciji škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“.

Ovo je jedna od retkih, ako ne i jedina, strip manifestacija u regionu od početka godine koja nije otkazana ili sasvim preseljena u digitalni format održavanja. Još jedna stvar koja 22.

Balkansku smotru mladih strip autora čini specifičnom jeste i činjenica da na njoj učestvuje 2839 učesnika iz rekordnih 73 zemalja iz čitavog sveta.

Manifestaciju ove godine čine tri izložbe. Sem centralne takmičarske izložbe Balkanske smotre koja će ove godine zapremati obe galerije Leskovačkog kulturnog centra, odigraće se i dve izložbe u Narodnom muzeju i Narodnoj biblioteci „Radoje Domanović“.

Gost Balkanske smotre za 2020. godinu je strip Republike Češke, koji obeležava jubilej od 100 godina postojanja izložbom „Vek češkog stripa“ u leskovačkom Narodnom muzeju. U Narodnoj biblioteci „Radoje Domanović“, biće otvorena izložba dobitnika nagrade za doprinos srpskom stripu Dušana Reljića pod nazivom „Dušan Reljić: Strip legenda“. Reljić je tokom svoje crtačke karijere koja traje već petu deceniju crtao, između ostalih, i avanture Toma i Džerija, Bila i Bula, Mikija Mausa, a u Grčkoj uživa status jednog od najuglednijih karikaturista i strip autora sa petocifrenim tiražima.

Kako bi se izbegla okupljanja, prostori u kojima su otvorene izložbe će u navedeno vreme otvoriti vrata svojih galerija za posetioce koji će moći uz maske i u malim grupama da ulaze i razgledaju radove poštujući mere održavanja obavezne distance.

U slučaju izložbe Dušana Reljića u Narodnoj biblioteci „Radoje Domanović“ izložba će biti postavljena u izlogu Biblioteke i na taj način biti učinjena dostupnom za najširu publiku.

Sa video-bima u Leskovačkom kulturnom centru sve vreme manifestacije biće emitovan unapred pripremljen, bogat program sastavljen od obraćanja, predavanja, prezentacija i demonstracija rada.

Otvara ga obraćanje ambasadora Republike Češke Tomaša Kuhte, a potom sledi predavanja jednog od najpoznatijih belgijskih scenarista Didijera Svinsena „Proces nastanka stripa scenarija“ i hrvatskog strip internacionalca, „Marvelovog“ crtača Dalibora Talajića pod nazivom „Od skice do stripa, korak po korak“.

Demonstracije svojih crtačkih procesa priredili su i bosanskohercegovački internacionalac Milorad Vicanović Maza i jedan od najboljih domaćih ilustratora Kosta Milovanović.

Jedna od najinteresantnijih tački programa je i opsežno predavanje o stripu u Češkoj „Češki strip za početnike“ koje je iz Brna ekskluzivno poslao češki strip teoretičar Pavel Pilč.

Video snimcima publici leskovačkog festivala obratiće se i poznati francuski strip scenarista Olivijer Dobremil Dobs iz Monpeljea, izdavač Živojin Tamburić iz Londona i američki strip autor Aleksandar Simons iz Njujorka.

Festival i ove godine dodeljuje nagrade mladim autorima u kategorijama crtača, ilustratora, scenarista i teoretičara, kao i plaketu „Nikola Mitrović Kokan“ za doprinos srpskom stripu čiji su dobitnici Dušan Reljić iz Beograda i Predrag Ikonić sa Pala. Internacionalnu nagradu „Miodrag Veličković Mivel“ za satirični strip dobio je Goran Ćeličanin iz Varvarina.

Dobitnik nagrade „Prijatelj stripa“  posthumno je niški pesnik Zoran Pešić Sigma (1960-2019), organizator brojnih strip dešavanja i urednik i priređivač nekoliko strip izdanja.

Organizatori Balkanske smotre mladih strip autora su Marko Stojanović, Miloš Cvetković, Ivan Stojanović Fiki i Marko Serafimović, inače predavači i autori iz Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“, a suorganizator je Leskovački kulturni centar.

Grad Leskovac, Ministarstvo kulture i informisanja i kompanija „Tangled Hub“ iz Leskovca stali su iza festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari