Povodom 150. rođendana Gustava Klimta osam bečkih muzeja postavilo je posebne izložbe ove godine. U Donjem i Gornjem Belvedereu, Muzeju istorije umetnosti, muzeju Leopold, Albertini, Austrijskom pozorišnom muzeju, Kući umetnika, Bečkom muzeju i Austrijskom etnografskom muzeju mogu da se vide slike, crteži, skice i mnoge druge stvari.


U Donjem Belvedereu bila je postavljena izložba „Gustav Klimt/Jozef Hofman. Pioniri moderne“, posvećena njihovoj intenzivnoj saradnji koja je započela osnivanjem bečke secesije 1897. godine i prestala Klimtovom smrću 1918. godine. Gornji Belvedere će od 15. juna 2012. do 6. januara 2013. godine postaviti izložbu pod nazivom „150 godina Gustava Klimta“.

Pod nazivom „Klimt lično. Slike – pisma – uvidi“ muzej Leopold je pripremio izložbu na kojoj će do 27. avgusta, pomoću svetski poznatih slika i dopisa sa putovanja, posetioci moći da vide Klimta kao privatnu ličnost. Organizatori izložbe su paralelno uz Klimtove slike, postavili i njegove lične predmete, kao što su razglednice, pisma, slikarski mantil, predmete koje je koristio u privatnom životu. Na izložbi je predstavljeno preko 600 eksponata, koji rekonstruišu život ovog slavnog slikara.

Klimt je dnevno pisao po osam razglednica ili pisama, iako je uvek tvrdio da nerado piše. Posetioci će imati priliku da vide oko 400 pisama, koja je Klimt pisao svojoj životnoj saputnici, Emiliji Flege, i drugim prijateljicama. U mnogim pismima on se poziva i na svoje slike. Takođe, u muzeju je u originalu rekonstruisan Klimtov atelje u kojem je radio, tu su i nameštaj, regali, čak i knjige i suveniri sa putovanja. Kupaći kostim Emilije Flege izložen je pored njegovog slikarskog mantila. Najveći deo izloženih predmeta je vlasništvo muzeja „Leopold“ (to je zaostavština slikareve životne saputnice Emili Flege koja obuhvata fotografije, razglednice i pisma), a polovina njegovih pisama i razglednica pripadaju Austrijskoj nacionalnoj biblioteci.

U Albertini do 10. juna može se videti koliko je Klimtovo crtačko stvaralaštvo zaista višeslojno na izložbi „Klimt – crteži“. Velika popularnost crtača Gustava Klimta bazira se pre svega na opojnoj senzualnosti njegovih ženskih aktova.

U Austrijskom pozorišnom muzeju posetioci će od 10. maja do 29. oktobra moći da vide izložbu pod nazivom „Protiv Klimta. „Nuda Veritas“ i njen branilac Herman Bar“. U pitanju je Klimtova poznata i retko prikazivana slika „Nuda Veritas“ iz 1899. godine koja je dospela u ovaj muzej preko zaostavštine pisca, dramaturga i pozorišnog i književnog kritičara Hermana Bara.

Bečki muzej na izložbi „Klimt. Zbirka Bečkog muzeja“ od 16. maja do 16. septembra predstaviće prvi put u potpunosti izuzetno skupocenu zbirku Klimtovih dela, među njima najvažnije umetničko delo muzeja, „Portret Emili Flege“ iz 1902. godine. Još jedan hit je Šileov crtež mrtvog Gustava Klimta.

Od 25. maja do 14. oktobra Austrijski etnografski muzej izložiće pod nazivom „Objekti u fokusu: zbirka tekstilnih šara Emilie Flege“ obuhvatnu zbirku tekstilnih šara Klimtove muze i životne partnerke i modne dizajnerke, koja najvećim delom potiče sa prostora jugoistočne Evrope.

Izložba „Gustav Klimt i Kuća umetnika“ u Kući umetnika prikazuje od 6. jula do 2. septembra mnoge umetničke i biografske dodirne tačke iz života i dela Gustava Klimta koje su očuvane u dokumentima, pismima i fotografijama u arhivi Kuće umetnika, najvažnijem Udruženju umetnika srednje Evrope.

Klimt-pas u bečkim muzejima

Povodom jubilarne 2012. godine Klimta 10 bečkih muzeja predstavilo je „Klimt-pas“ koji ljubiteljima Klimta nudi popust na cene ulaznica za sve bečke izložbe vezane za 150. rođendan ovog čuvenog austrijskog slikara. Ovaj pas takođe omogućava i učešće u nagradnoj igri i služi za sakupljanje pečata. Ko sakupi 10 pečata dobiće „Klimtov poklon“, a već sa pet pečata je moguće učestvovati u velikoj nagradnoj igri. Prva, druga i treća nagrada su po jedan vikend na Klimtovom omiljenom jezeru Aterze, uključujući posetu novom Klimtovom centru i vožnju po ovom jezeru Klimtovim brodom. Nagrade od četvrte do desete su po jedan paket Klimtovih kataloga koji sadrži sve kataloge sa 10 jubilarnih izložbi.

Klimtova vila kao spomen-kuća

U Beču se trenutno generalno renovira „Klimtova vila“ u 13. bečkoj opštini koja će na leto 2012. godine biti otvorena kao spomen-kuća. Međutim, današnju zgradu slikar Gustav Klimt nikada nije video, jer ona potiče iz 1923. godine i nadograđena je iznad poslednjeg ateljea koji je Klimt koristio od 1911. do svoje smrti 1918. godine. Atelje će u prizemlju biti rekonstruisan verno detaljima na osnovu savremenih opisa i slika. Posetioci Beča koji su manje skloni umetnosti moći će u Prateru da se slikaju sa voštanom figurom Klimta u muzeju Madam Tiso, u hotelu Grand da probaju mramorni kolač „Gustav Klimt“, u lancu poslastičarnica Aida „kocke Gustava Klimta“, a u poslastičarnici Gerstner „Klimtovu tortu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari