Beleške generacijske atmosfere 1

Mlada umetnica Nadežda Kirćanski, koja je pohvaljena na poslednjem žiriranju Nagrade za crtež Fondacije Vladimir Veličković, dobila je neplanirano šansu da se samostalno predstavi u prostoru Galerije Haos sa svojim najrecentnijim radovima, serijom crteža rađenih, olovkom, tušem, akvarelom i pastelom.

U tekstu za ovu izložbu, naslovljenom „Višak značenja“, istoričarka umetnosti Margita Nikolić, između ostaloga kaže: „Nadeždini crteži nisu optimistično moderni, revolucionarno avangardni, niti subverzivno konceptualni, oni su samodovoljni, sigurno odvojeni od težine grešaka prošlosti i neizvesnog potencijala budućnosti.

Upravo ovi, prevashodno intimni radovi Nadežde Kirćanski, beleške su jedne opšte, generacijske atmosfere (kontaminirane online iskustvom)… Takva je Nadeždina umetnost koja nepretencioznim stilom vizuelno prezentuje savremenu dihotomiju viška značenja i manjka prostora za ekspresiju istog.

U Nadeždine radove je često inkorporiran tekst metaforičkog značenja, katkad s ironičnim prizvukom, i to još dodatno stvara utisak neizostavno angažovanog odnosa mladih u dijalogu sa svakodnevicom i okruženjem u kojem žive i stvaraju.

Za kraj bih se usudila i predložila da ovaj ‘novi’ vid diskursa i emocija, koje nam autorka izložbe za sada samo predočava, prihvatimo u skladu sa njima organskim habitatom – online prostorom – i tome prilagodimo novo Umeće Življenja“ – dodaje autorka teksta.

Izložba će biti otvorena večeras.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari