Benksi u Ukrajini? 1Foto: Profimedia

Poznati street – art umetnik Benksi predstavio je svoj najnoviji rad na zgradi uništenoj granatiranjem u Ukrajini, piše BBC.

On je na Instagramu postavio sliku gimnastičarke koja radi stoj na rukama usred krhotina, u Borođanki.

Murali uočeni u glavnom gradu Ukrajine Kijevu i oko nje doveli su do spekulacija da anonimni umetnik radi u zemlji razorenoj ratom.

Umetnik grafita je postavio tri slike murala gimnastičarke u olupini koju je ostavilo rusko granatiranje, sa natpisom koji samo kaže „Borođanka, Ukrajina“.

Borođanka je bila jedno od mesta najteže pogođenih ruskim bombardovanjem Ukrajine neposredno posle invazije 24. februara.

Drugi rad u Borođanki, za koji nije potvrđeno da je Benksi, prikazuje čoveka koji liči na Vladimira Putina koji je prevrnut tokom džudo meča sa mladim dečakom.

Ruski predsednik ima crni pojas u džudou i poznati poštovalac borilačke veštine.

Treće umetničko delo za koje se čini da ga je naslikao Benksi prikazuje ritmičku gimnastičarku, koja nosi ogrlicu za vrat, koja nastupa sa trakom na vrhu zjapeće rupe na strani zgrade u Irpinu.

Četvrto rad, koje takođe podseća na Benksijev prepoznatljiv stil bojenim sprejem, prikazuje dvoje dece kako sede na metalnoj zamci rezervoara i koriste je kao klackalicu naslikan je na betonskom odbrambenom bloku u Kijevu.

Benksi je jedan od najpoznatijih svetskih umetnika – a pritom je ostao potpuno anoniman.

Stekao je slavu sa šablonskim dizajnom oko Bristola ranih 1990-ih. Ali tokom godina, primeri njegovog rada pojavili su se u Parizu, Njujorku i Park Sitiju, u Juti

Mediji ga često opisuju kao „neuhvatljivog“ i „tajnovitog“, „gerilskog uličnog umetnika“ ima legiju obožavalaca među kojima su i poznate ličnosti sa A liste, piše BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari