Beogradski džez festival od 16. do 21. decembra 1Foto: Beoinfo

Beogradski džez festival biće održan od 16. do 21. decembra 2020. godine pod sloganom Jazzistance, najavio je danas zamenik gradonačelnika i predsednik organizacionog odbora festivala Goran Vesić.

On je istakao da je organizacija 36. festivala u uslovima svetske pandemije ravna podvigu.

– Sledeće godine se obeležava veliki jubilej – 50 godina od prvog Beogradskog džez festivala, zato je važno da se i u ovakvim uslovima festival održi, jer je bilo i godina kada nije održavan – podsetio je Vesić na konferenciji za novinare.

Vesić je ukazao da je istim povodom izdata monografija kojoj se obeležava pola veka od prvog Beogradskog džez festivala.

– Reč je kapitalnom izdanju iz koga će ljubitelji džeza moći da se upoznaju sa velikim izvođačima koji su nastupali u okviru festivala, o legendarnim koncertima uz veliki broj fotografija. Kao porkovitelj, Grad Beograd se trudi da ima i obrazovnu ulogu, pomažući ovakve i slične projekte – istakao je Vesić.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl je dodao da je u ovom trenutku najbitniji kontinuitet festivala, ali i da kvalitet, pored svih nedaća nije izostao.

– Uspeli smo da održimo u nekom obimu Bitef, Bemus i sve nam je to pokazatelj da i u teškim vremenima možemo da održimo beogradske festivale. Ovaj 36. Beogradski džez festival će u nekim budućim monografijama, siguran sam biti zapisan kao jedan od bitnijih – ukazao je Karl.

Direktor Beogradskog džez festivala i vd. direktora Doma omladine Beograda Nenad Dragović je ponovio da je izuzetno važno da festival i ove godine bude održan.

– Festival će se održati u drugačijem formatu, uz strogo poštovanje važećih zdravstvenih mera i propisa. Posebno ističem objavljivanje monografije o dosadašnjem istorijatu festivala. Kapitalno delo koje nije posvećeno samo džez festivalu već i istoriji srpskog džeza, kulturi i umetnosti – naveo je Dragović i zahvalio se Gradu Beogradu i Goranu Vesiću na podršci.

Umetnički direktor Beogradskog džez festivala Vojislav Pantić je naveo da će ljubitelji džeza biti u prilici – u terminima od 14 i 15 sati u velikoj sali Doma omladine i Kombank dvorani – da i ove godine uživaju u vrhunskoj muzici.

Između ostalih, nastupiće Nenad Vasilić, Ivan Radivojević, Urlih Drehsler, Vlatko Stefanovski i Matija Dedić, Filipo Vinjato trio, kao i mlade nade srpskog džeza, precizirao je Pantić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari