Beogradski Hor „Mokranjac“ pobednik Natpevavanja 55. Mokranjčevih dana 1Hor-Mokranjac-Beograd foto Jelena Bujdic Kreckovic

Jedan od stožera Mokranjčevih dana je Natpevavanje, takmičenje horova koje predstavlja svojevrsnu krunu ovog dugovečnog festivala. Sinoć su natpevali Leskovačko crkveno pevačko društvo Branko, Hor „Mokranjac“, Beograd, Kragujevačko Pevačko društvo i Hor Bački pevači, Vrbas, a pobeda je pripala Horu “Mokranjac” iz Beograda pod upravom dr Katarine Stanković.

– Srce mi je puno, oči prepune suza i uzbuđenje je zaista preveliko zbog večerašnjeg našeg nastupa i zbog pobede na jubilarnim „Mokranjčevim danima“. Izuzetna nam je čast što smo uopšte bili ovde, velika je obaveza bilo predstaviti horove iz Hrama Svetog Save i velika čast da nastupimo na Natpevavanju ove godine kada su uslovi znamo kakvi i kako se radilo. Ponosna sam na svoj mali odabrani tim – prve su impresije dirigenta pobedničkog hora dr Katarine Stanković koje je podelila sa novinarima.

Hor “Mokranjac“ iz Beograda, najstariji ansambl Pevačkog društva Hrama Svetog Save u Beogradu, u decembru će obeležiti 90 godina postojanja.

Publici 55. Mokranjčevih dana ovaj beogradski hor predstavio se delima Koste Manojlovića, Kornelija Stankovića, Stevana Mokranjca, kako i nalažu propozicije takmičenja, kao i kompozicijama Miloja Milojevića i Dragane Veličković.

Na ovogodišnjim Mokranjčevim danima učesnike Natpevavanja ocenjivao je žiri koji su činile: muzikološkinja prof. dr Sonja Marinković, dirigentkinja, dr um. Tamara Adamov Petijević, i operska umetnica Radmila Smiljani.

Žiri je nagradu za najbolje izvođenje Mokranjčeve Druge rukoveti dodelio Leskovačkom crkveno pevačkom društvu „Branko“ čiji je dirigent Miroljub Cvetković.

Kragujevačkom Pevačkom društvu pod upravom Đorđa Catića pripala je nagrada za tragalački odnos prema domaćem horskom repertoaru, dok je Horu „Bački pevači“ iz Vrbasa pod upravom Jelene Aleksić uručena zahvalnica za učešće.

Festivalski program 55 „Mokranjčevih dana“ danas se nastavlja koncertom Klasika u 11 na gradskom trgu u Negotinu, programom Niti tradicije u porti Crkve Svete Trojice u Mokranju u kome učestvuju KUD Stanko Paunović NIS-RNP Pančevo, AKUD Floričika, Jabukovac i Etno grupa Grivna iz Kladova.

Večeras će u negotinskom Domu kulture biti otvorena izložba radova sa 22. i 23. Likovne kolonije Doma kulture Eho muzike, a potom izvedena Mocartova opera „Tako čine sve“ Operskog sudija FMU u Beogradu pod dirigentskom palicom Dragane Radaković i u režiji Vladana Đurkovića, a u Crkvi Svete Trojice u Negotinu koncert pravoslavne muzike Muzičke (i)migracije održaće novosadski Hor Sveti Stefan Dečanski, Novi Sad, pod upravom Tamare Adamov Petijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari