Beogradski Prajd Pozorišni Festival prvi put od 10. do 14. septembra 1

Iako je, već šestu godinu, deo organizacionog odbora beogradske Parade ponosa, ove godine, po prvi put, u okviru nje, Hartefakt – koji posebnu pažnju pridaje marginalizovanim i diskriminisanim socijalnim grupama – uz pomoć ambasada SAD, Švajcarske i Kraljevine Holandije, organizuje Beograd Prajd Pozorišni Festival.

Karnevalski i zabavni karakter same Parade važan je i nezamenljiv deo diskursa, međutim, došlo je vreme da se teme i debate važne zajednici, prošire i u druge oblasti izražavanja.

„Zato smo odlučili da stvorimo novi pozorišni festival, koji, na specifičan način, a sa scene sa koje glumci i izvođači upućuju živu reč publici, progovorimo zajedno i o drugim i ozbiljnim temama sa kojima se susreće čitavo društvo, a ne samo “LGBTIQ+ zajednica„, kažu organizatori dodajući da je njihova želja da od Beograda naprave važan centar za LGBTIQ pozorišne umetnike, kroz promociju njihovog rada i susreta sa publikom iz jednog drugačijeg kulturnog konteksta. „Hartefakt na ovaj način, u okviru ozbiljnog pozorišnog izraza, želi da svoj doprinos da opštem razgovoru o ključnim temama današnjice“, objašnjavaju organizatori.

Pitanja istopolnih porodica, usvajanja dece, homofobije i nasilja u sportu i često cinične uloge internacionalnih NVO organizacija u društvima u tranziciji, zaslužuju umetničku i pozorišnu obradu. „Zato smo odabrali vodeće predstave LGBTIQ+ pozorišta, iz tri zemlje: Kosova, SAD i Engleske. Iako nam jezik, stupanj razvijenosti, simboli i narativi nisu zajednički, pomenute teme od velike su važnosti za sve nas“, kažu organizatori.

„Otkrivajući da pitanja koje muče društva, sa kojima možemo biti i u lošim odnosima zapravo pogađaju i nas same, i to ne samo u okviru LGBTIQ+ i drugih marginalizovanih zajednica, već sve ljude danas, došli smo na ideju da kroz komedije i ozbiljne građanske drame, ovim temama otvorimo vrata umetnosti i kulture“, konstatuju organizatori.

Predstava koje će otvoriti Ovogodišnji, prvi Beogradski Prajd Pozorišni Festival otvoriće 10. septembra, u Centru za kulturnu dekontaminaciju u 20 sati, predstava 55 Shades of Gay iz Prištine, autora Jetona Neziraja, u režiji Blerte Neziraj. U formi burleske, ovaj pozorišni komad pokušava da približi kompleksnost i višestrukost današnjice LGBTIQ+ života. Predstava na nov i autentičan način tematizuje pitanja tolerancije, aktivizma, borbe za ljudska prava i homofobije.

Drugog dana festivala, 13. septembra, na sceni Raša Plaović nacionalnog teatra od 20 sati, biće izvedena predstava Gypsy Queen. Predstava dolazi iz Mančestera, autor je Rob Vard (Rob Ward), a režiju potpisuje Adam Zejn (Adam Zane). Gypsy Queen je priča o dva boksera koji otkrivaju da je suočavanje sa sopstvenim identitetom mnogo veća borba od one u ringu. Bavi se homofobijom u sportu i pokušava da i u tom segmentu ukaže na postojanje potrebe za inkluzijom i većom vidljivošću.

Predstava o odnosu društva prema istopolnom roditeljstvu i duboko ukorenjenim predrasudama sa kojima se pripadnic LGBTIQ+ zajednice i dalje bore, The Baby Monitor autora Dejvida Stalingsa (David Stallings), a u režiji Antonija Minina (Antonio Minino), zatvoriće 14. septembra, na sceni Raša Plaović NP od 20 sati, ovogodišnji Hartefaktov Beogradski Prajd Pozorišni Festival.

Dodajmo, na kraju, da ulaznice za sve predstave mogu da se nabave posredstvom www.tickets.rs i na svim prodajnim mestima Ticket Vision.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari