"Beskraj kao Brankuši" na štandu Književne opštine Vršac 1Foto: Stanislav Milojković

Na malom, ali ljupkom štandu, prepunom odličnih naslova ali i slatkiša, jedine književne opštine u ovoj zemlji – „Književne opštine Vršac“ ili, od milja, „KOV“, jedna od novih knjiga je „Beskraj kao Brankuši“ Ane Babuc Krdu.

Knjigu o čuvenom skulptoru, verovatno najpoznatijem rumunskom umetniku na svetu, Ana Krdu je napisala kao ispunjenje zaveta i zalog uzajamnoj ljubavi, kao i zajedničkoj naklonosti prema Brankušiju nje i njenog supruga Petru Krdua, dugogodišnjeg predsednika ove opštine, koji zbog prerane smrti sam to nije stigao da učini.

Fragmentarnu knjigu od 15 kratkih poglavlja o životu i delu jednog od najvećih skulptora 20. veka Ana Krdu napisala je na nagovor takođe jednog čoveka raskošnih talenata koji je doskora „predsednikovao“ ovom „opštinom“ – Draška Ređepa.

U njoj je i esej Gabrijela Bubuca o Brankušiju i Krduu Slučaj „Ptice u prostoru“, a na kraju i tridesetak ilustracija.

U biblioteci Krduovih, koju čini više od deset hiljada knjiga, Ana je pronašla više od 40 posvećenih Brankušiju i rešila je da se prihvati posla koji je trajao skoro tri godine. „Držim je u rukama i skoro ne verujem da je moguće. Osećam da se Petru raduje i radujem se i ja zbog Petrua i zbog Brankušija“, rekla je Ana povodom knjige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari