Peca Popović i Ljubomir Koraćević na štandu Književne opštine Vršac: Rokenrol, istorija i ekološka kriza 1foto Stanislav Milojković

Jedan brojem izdanja neveliki, ali njihovim izborom i značajem za ovu kulturu izuzetno važan izdavač je Književna opština Vršac.

Njen štand na Sajmu knjiga posećuju ljubitelji pisane reči, ali i rokenrola jer je KOV objavio već treće izdanje „Treće strane ploče“ rok kritičara Petra Pece Popovića.

O ovoj knjizi koja je neka vrsta sentimentalnog putovanja u dobra stara vremena i priča o rokenrolu govorili su u sajamskoj sali „Vasko Popa“ Mihajlo Pantić, pisac i književni kritičar, i autor.

Peca Popović je primerke ove, i još tri svoje knjige obajvljene u KOV-u, potpisivao na štandu ovog izdavača.

Peca Popović i Ljubomir Koraćević na štandu Književne opštine Vršac: Rokenrol, istorija i ekološka kriza 2
foto Stanislav Milojković

Na štandu KOV-a posetioci su mogli da se susretnu i sa piscem Ljubomirom Koraćevićem koji je kod ovog izdavača objavio i svoj drugi roman „U Zemlji Franje Josifa“.

Ovaj autor pažnju javnosti i kritike izazvao je već prvim romanom – „Lager“ koji se našao u užem izboru za Ninovu nagradu i nagradu „Biljana Jovanović“.

I dok je u tom romanu opisan logor iz Prvog svetskog rata u Aradu u koji su bili internirani Srbi iz okoline Požarevca i sa teritorije Bosne i Hercegovine, i koji je bio neka preteča kasnijih logora, njegov novi roman je savremen i ne bavi se istorijom.

Radnja tog romana smeštena je u doba u kome je proglašen kraj istorije i prati glavnog junaka koji se zove Milošević (tu još postoji i junak Šper, pa jedan sporedni – Tramp, a autor kaže da je ova imena davao junacima kao neku vrstu brenda).

Zemlja Franje Josifa zapravo je najsevernije nenaseljeno ostrvo na planeti, što sve sugeršiše da u romanu ima i aktuelne ekološke krize u kojoj i istorija ali i postistorija postaju besmislene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari