Besplatne projekcije četiri nagrađivana filma iz regiona 1Foto : Promo Detalj iz filma "Bog postoji njeno ime je Petriunija"

Besplatne projekcije četiri nagrađivana filma iz regiona moći će da se vide od subote kada počinje Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije, a nakon online projekcija za zaintersovane slede  zanimljivi razgovori s rediteljima, rediteljkama i glumcima: Teonom Strugar Mitevskom, Metodom Pevecom, Mašom Nešković i Goranom Bogdanom

„Zimsko izdanje“ je online događaj koji organizuje pet regionalnih filmskih manifestacija udruženih u Mrežu festivala Jadranske regije: Sarajevo Film Festivala, Zagreb Film Festivala, Filmskog festivala Herceg Novi, Festivala autorskog filma Beograd i Ljubljanskog filmskog festivala LIFFe.

„Misija Zimskog izdanja je da nas, u vreme kad se sve više zadržavamo kod kuće ispred ekrana, podseti na nekoliko važnih filmova iz regiona koji su svoj festivalski i bioskopski život imali uoči ili za vreme pandemije i nisu dobili pažnju koju zaslužuju“ kažu organizatori događaja.

Od 10. do 18. decembra na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba Zimsko izdanje besplatno prikazuje četiri hvaljena ostvarenja: Ja sam Frenk slovenačkog reditelja Metoda Peveca, Asimetrija debitantski dugometražni film srpske rediteljke Maše Nešković, Otac srpskog reditelja Srdana Golubovića i Bog postoji, njeno ime je Petrunija makedonske rediteljke s briselskom adresom Teone Strugar Mitevske.

Online projekcije pratiće razgovori s rediteljima i glumcima kroz koje će publika otkriti zanimljive detalje o filmovima i pobliže upoznati njihove autore.

Metod Pevec će tako otkriti detalje o nastanku filma Ja sam Frenk, kao i razlozima zbog kojih je radnju smestio upravo u slovenački gradić Tržič, nekadašnji magnet za radnu snagu iz cele Jugoslavije, poznat po proizvodnji cipela i papira.

Teona Strugar Mitevska u intervjuu između ostalog govori o tome kako je nakon čitanja novinskog članka nastao scenario za njen sad već slavan film o običnoj devojci s velikim idejama te zašto što su joj filmovi bolje prihvaćeni u svetu nego kod kuće.

Glumac Goran Bogdan, koji je za ulogu u filmu Otac bio nominovam za nagradu Evropske filmske akademije iznosi zanimljive pojedinosti o oblikovanju nekih od svojih najpoznatijih uloga, te kako je u vreme epidemije s filmom Otac najviše putovao od dnevnog boravka do kuhinje, a Maša Nešković otkriva kako je uspešno izbegla paniku koja često pogađa debitante i kako je pronašla idealne glavne glumce za svoj prvenac, filmsku studiju intime Asimetrija.

Program Zimskog izdanja besplatan je i dostupan publici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Crne Gore, uz prethodnu registraciju.

Uputstvo za upotrebu

Na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba potrebno je kreirati nalog koristeći opciju Create Account (u gornjem desnom uglu) i uneti osnovne podatke u ponuđena polja. Nakon otvaranja naloga moći ćete da vidite sadržaj koji vam je dostupan, u zavisnosti od zemlje iz koje pristupate platformi. Nakon odabira filma potrebno je kliknuti i potvrditi opciju Rent. Film koji ste “iznajmili” možete pronaći u sekciji My Library. Nakon što klikom na Play prvi put pokrenete film moći ćete ga gledati neograničen broj puta u roku od 48 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari