Beti Djordjevic foto Aleksandra IgnjatovicBeti Đorđević: Foto Aleksandra Ignjatovic

Nagrade su same po sebi lepe. Ova je posebno značajna zbog mog afiniteta prema džez muzici, a i zbog toga što se dodeljuje za životno delo. Neko je eto primetio moj lik, rad i delo, kaže Beti Đorđević, dobitnica ovogodišnje nagrade Nišvila za životno delo.

“Ja sam imala život koji i nije bilo baš lep, bilo je tragedija, a ove godine- sve lepe vesti. Imala sam solistički koncert i izdala sam CD iza kojeg stoje Kroacija rekords i RTS, sa 20 pesama od kojih je osam novih, a koji ima značaj dokumenta o jednom životu i muzičkoj karijeri. Sada je došla i nagrada Nišvila, koji mi je na taj način priredio veliku radost i zadovoljstvo. Došla je kada je ne očekujete. Izgleda da je tačno da posle kiše dolazi sunce”, kaže ona.

“Jako se radujem koncertu na Nišvilu, na kojem će me pratiti moj kvartet koji čine sjajni muzičari. Nastupićemo sa numerama koje su džez standard, ali koje su poznate publici širom sveta. Iz iskustva znam da je mnogo bolje izvesti numeru koju publika prepoznaje, ne vredi im pevati ono što nikada nisu čuli”, dodaje.

“Međutim, kada sam čula Ivana Blagojevića na konferenciji za novinare u Beogradu da kaže da je ovo možda poslednji Nišvil u Srbiji, zbog finansijskog momenta, bila sam iznenađena i jako tužna. Rekla sam u šali: Pa ja sam uhvatila zadnji voz, ali sam se u stvari veoma zabrinula. Neshvatljivo bi bilo da jedan ovako značajan i prestižni festival ode u neku drugu zemlju. Valjda će neko iz Ministarstva kulture ili drugih institucija čuti ovo upozorenje, pa će reagovati, da se to ne dogodi”, kaže ona.

Nišvil je u obrazloženju nagrade naveo da je reč o pevačici raskošnog glasa i istančanog osećaja za džez interpretaciju.

Njenu dosadašnju karijeru, dugu pet decenija, obeležilo je nekoliko velikih hitova iz sedamdesetih godina, zlatnog doba jugoslovenske zabavne muzike, ali i nepristajanje na bilo kakve kompromise, odnosno kategorično odbijanje da se zarad održavanja popularnosti prikloni trendovima sumnjivog umetničkog kvaliteta.

“Umesto snimanja novih pesama, velikih koncerata i gostovanja na televizijima, a sve to sa muzikom koju ‘ne oseća i lično ne prihvata’, odabrala je da za probranu publiku u klubovima izvodi džez i soul program- i upravo to joj je donelo takoreći kultni status kod poštovaoca kvalitetne muzike. Jer svako ko je makar jednom uživo čuo Beti Đorđević, mora se saglasiti da je reč o jednom od najboljih interpretatora džeza na ovim prostorima svih vremena”, naveli su u Nišvilu.

Rođena je 1946. godine u Kumanovu, srednju muzičku školu završila je u Beogradu.

Na muzičku scenu scenu kročila je krajem šezdesetih kao članica grupe pevača i gitariste Slobodana Boba Đorđevića, koji joj postaje i suprug.

Uz grupu Boba Đorđevića se “kalila” izvodeći džez i soul na nastupima u američkim klubovima u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj, a domaća muzička javnost upoznala ju je na nastupima istog orkestra u beogradskom hotelu “Jugoslavija”.

“Osim ‘obične’ publike koja je zbog Beti tamo dolazila iz večeri u veče, slušali su je i ljudi iz diplomatskog kora, značajni domaći i strani umetnici- gosti Beograda, pa su tako njeni nastupi postali praktično obavezna destinacija u obilasku Beograda. Legenda kaže da je na njihov nastup jedne večeri posle svog koncerta svratila i čuvena Ela Ficdžerald- i ostala tamo cele noći”, dodaju u Nišvilu.

Poznati kompozitori i aranžeri sa tadašnje jugoslovenske zabavno- muzičke scene specijalno za nju su pisali i aranažirali, poštujući njen džez i soul senzibilitet.

Među tim pesmama posebno se izdvajaju “Kraj moje tuge” i “Počnimo ljubav ispočetka”. Nastupala je na skoro svim značajnim festivalima onog vremena.

Objavila je desetak singlova, dva albuma i jedan kompilacijski album.

Kada su muzički trendovi počeli da se menjaju, iako je imala mnogo ponuda da se oproba u “sumnjvom” popu, pa čak i novokomponavanoj narodnoj muzici, Beti se tiho “povukla u ilegalu”, povremeno nastupajuću u klubovima.

Pažnju šire javnosti ponovo je zadobila pesmom “Nema te”, koju je za nju napisao Rambo Amadeus, da bi je zajedno izveli na Beoviziji 2018. godine.

Pet decenija na sceni obeležila je nedavno koncertom u beogradskoj “Kombak” dvorani.

Nagrada Nišvila uručena joj je sinoć u Gradskoj kući, a publici festivala predstaviće se večeras, na otvaranju glavnog programa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari