'Bijelo je boja smrti', dokumentarni serijal na AJB 1Foto: Tore Vollan

Priča o pokušaju rešavanja tajanstvene smrti generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Daga Hammarskjolda koja otkriva zločin mnogo gori od ubistva biće prikazana na kanalu Al Jazeeri Balkans.

Film Neriješeni slučaj „Hammarskjold“ Madsa Bruggera koji je bio premijerno prikazan na drugom izdanju AJB DOC Film Festivala u selekciji „Last Minute Cinema“, sada će kroz serijal od tri epizode pod nazivom „Bijelo je boja smrti“ biti emitovan unutar sekcije „Afričke priče“. Prva epizoda je 24. maja 2020. u 17:05, repriza u 23:05, te na digitalnim platformama.

Afričke priče, nova sekcija među dokumentarnim filmovima na Al Jazeeri Balkans, donosi priče s kontinenta na kojem preživljavanje zahtieva mnoge veštine, koji je pun nerešenih misterija i koji, bez obzira na to gde bili, uvek ostaje s vama.

Danski režiser Mads Brugger i švedski privatni istražilac Goran Bjorkdahl pokušavaju rešiti slučaj misteriozne smrti Daga Hammarskjolda. Dok se istraga bliži kraju, otkrivaju zločin mnogo gori od ubistva čelnog čovjeka UN-a.

Mads Brugger rođen 1972. u Danskoj, Brugger je danski novinar, televizijski voditelj, pisac i režiser.

Autor je nekoliko knjiga, pisao je za časopise i novine, producirao nagrađivane radioemisije i radio kao voditelj večernje televizijske emisije 11. sat (Den 11. Time), kao i debatne emisije Deadline.

Autor je i satiričnih dokumentarnih serija, kao što su Danci za Busha (Danes for Bush, 2004) i dugometražnog dokumentarnog filma Crvena kapela (Det røde kapel), pobjednika na filmskim festivalima Nordisk Panorama 2009. i Sundance 2010.

Poznat je po svojim specifičnim metodama „izvođačkog novinarstva“, prilikom čega se infiltrira u različita okruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari