Film „Svjetla Sarajeva“ od večeras na YouTube kanalu: Poklon publici širom sveta 1Foto. Imaginarium

U danima kada se se prisećamo slave Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu od kojih se ove godine navršilo četiri decenije, večeras kao poklon gledaocima širom sveta na YouTube kanalu Al Jazeere Balkans publici će biti dostupan nagrađivani film „Svjetla Sarajeva“, reditelja Srđana Perkića, saznaje Danas.

Film „Svjetla Sarajeva“ imao je premijeru 2022. u zvaničnoj dokumentarnoj selekciji Sarajevo Film Festivala, nakon čega je svoj festivalski život završio premijernim prikazivanjem u programu Al Jazeere Balkans (decembar 2023).

Naslov filma je parafraza naslova Čaplinovog čuvenog ostvarenja Svetla velegrada, koji je uspešno spojio komediju i dramu, terajući publiku naizmenično na smeh i suze.

Jer , “Svjetla Sarajeva” , kako je producentkinja ovog ostvarenja Amra Hažihafisbegović – Deović svojevremeno ispričala za Danas “nestandardni dokumentarac” , a pre svega svojevrsni omaž običnim ljudima, Skenderiji, Zabranjenom pušenju, Sarajevu.

Kultni sarajevski Kulturno-sportski centar Skenderija obeležio je 2019. godine 50 godina postojanja, a Srđan Perkić odlučio je pola veka postojanja ovog hrama muzike i kulture obeleži filmskom pričom kroz koju nas vodi frontmen legendarne sarajevske grupe Zabranjeno pušenje Davor Sučić alias Sejo Sexon.

Ovo je intimna filmska priča, koja počinje od detinjstva, mladalačkih snova, neuspelih pokušaja i prvih uspeha, pa sve do posleratnog povratka i vrhunca karijere, okrunjenim koncertom povodom zajedničkog jubileja benda i dvorane, u čijim je podrumima Zabranjeno pušenje počelo svoje muzičko putovanje olimpijske 1984.

Film posvećen običnim ljudima

Film “Svjetla Sarajeva” vodi nas u hladne zimske noći kroz jedinstvena, živopisna sarajevska naselja te kroz mitove i legende vezane za samu dvoranu, izgrađenu 1969. u vreme socijalizma.

Kamera često, bez cenzure, zaviruje u intimu prostora iza scene i pripreme benda za svirku, dočaravajući svu napetost i uzbuđenje uoči najvećeg solističkog koncerta u dugoj karijeri.

„Uvijek me interesirao taj fenomen da se bend vidi ne samo na sceni nego onako na najneposredniji, iskreniji način – kada postoji ta latentna nervoza prije velikog, najvećeg samostalnog koncerta, kroz dešavanja u kombiju ili u kafani, koja je dio našeg identiteta“, rekao je Perkić u intervjuu za portal Al Jazeere Balkans.

U realizaciju filma producentska kuća Imaginarium i Perkić, kako kažu, , krenuli su potpuno iracionalno, ličnim sredstvima, bez budžeta, ali punog srca.

Film „Svjetla Sarajeva“ od večeras na YouTube kanalu: Poklon publici širom sveta 2
Foto : Imaginarium Production

Vrlo brzo nakon što su entuzijastično počeli ovaj producentski poduhvat važnost projekta prepoznali su i Al Jazeera Balkans i mnogobrojni sponzori, koji su pomogli da ova sarajevska univerzalno zanimljiva priča osvane na filmskim platnima mnogobrojnih filmskih festivala od Sarajeva do Los Anđelesa.

O uspehu filma svedoče i festivalske nagrade u Zenici, Tuzli, Bjelovaru i Los Anđelesu.

Autor je u intervjuima rekao da je „ovaj film poklon svim onim ljudima čije je životne priče Zabranjeno pušenje pretočilo u pesme i koji su sve ove godine bendu bili verna podrška.

“ Zabranjeno pušenje nije fashion band, to je grupa koja je – pored mitova i legendi – opjevala jednostavne, obične ljude i njihovu svakodnevicu, tako da je film posvećen upravo njima.“

Rad na produciranju filma Svjtala Sarajeva i festivalskim projekcijama pratila je pozitivna energija publike, kao i svih onih koji su se uključili u realizaciju i produkciju ovog projekta.

Zbog toga su Imaginarium i producentkinja filma Amra Hadžihafizbegović-Deović, zajedno s Al Jazeerom Balkans kao koproducentom, odlučili da film ne ide u bioskopsku -distribuciju nego da ga podele na YouTube kanalu Al Jazeere Balkans kao poklon gledaocima širom sveta kako bi što više ljudi moglo da oseti i podeli pozitivnu energiju kojom zrači ova filmska priča.

Link na kome se može pogledati film „Svjetla Sarajeva“  biće dostupan od 18 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari