Bitef teatar: Premijera predstave „Čudo Lavinija“, avangardne poezije u režiji Jelene Bogavac 1Foto promo Igor Marković /Bitef teatar

Martovski repertoar Bitef teatar počinje premijerom predstave teatra poezije „Čudo Lavinija“, u režiji Jelene Bogavac, koja je na Maloj sceni zakazana 3. i 4. marta 20 časova.

Komad je nastao u tromesečnom studijskom pozorišnom istraživačkom radu a za polaz i tekstualni predložak uzima poeziju Jelene Švarc (1948 – 2010) iz zbirke pesama „Dani i dela monahinje Lavinije“.

Bitef teatar: Premijera predstave „Čudo Lavinija“, avangardne poezije u režiji Jelene Bogavac 2
Foto promo Igor Marković /Bitef teatar

Iznalaženju i formulisanju jezika predstave umetnički tim oslanjao se na različite škole i stilove avangardnog teatra 20. veka. U sadržajnom smislu, komad se kreće složenom događajnom istorijskom matricom judeohrišćanske civilizacije te su u predstavi sudarene kulise različitih filosofskih i religijskih dogmi.

U njuejdž maniru, od zakrpa pačvorka kojim je prekrivena naša stvarnost napravljen je ram za sliku sveta sudarenog u svojim protivrečnostima, bića raspetih protivrečnostima trajanja u stalnoj potrazi za smislom u ciničnom i uvrnutom kontekstu savremenog.

U svojoj metafizičkoj prirodi poezija Jelene Švarc je najdivlja među njenim uslovnim vršnjacima – kolegama piscima poznog dvadesetog veka. Ona je nindža ruske poezije. Mnogi upoređuju njenu poeziju sa Maljevićevim crnim kvadratom – neko će stati i bez daha komunicirati sa univerzumom, neko će se skeptično nasmešiti i jednostavno proći. Upravo u ovom procepu protivrečnosti misticizma i stvarnosti nastaje ova predstava.

Pesme Jelene Švarc prevela je Zlata Kocić, njene junake igraju igraju Aleksandra Veljković, Joana Knežević i Olivera Guconić, a u autorskoj ekipi „Čuda Lavinije“ su i kostimogaraf Aleksandar Kovačević, scenograf Ljubomir Radivojević, Igor Marković, Isidora Todorović, Vuk Dautović i Dragan Đurković, koji su zaduženi za foto, video materijal i svetlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari