Bob Dilan objavio novu pesmu dugu 17 minuta 1Foto: EPA-EFE/ DOMENECH CASTELLO

Bob Dilan objavio je novu pesmu osam godina nakon poslednjeg autorskog albuma.

On je numeru dugu 17 minuta, koju je snimio pre nekoliko godina, podelio sa svojim obožavaocima na društvenim mrežama. Ovo je najduža pesma koju je ovaj dobitnik Nobelove nagrade za književnost ikada snimio.

Do sada je to bila numera „Highlands“ iz 1997. koja je trajala čak 16 minuta i 31 sekundu. Inače, nova pesma se zove „Murder Most Foul“ i govori o atentatu na Džona F. Kenedija, predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džonu, 1963. godine.

„Pozdrav svim mojim obožavaocima i pratiocima sa velikom zahvalnošću i lojalnošću tokom godina. Ovo je neobjavljena pesma koju smo snimili pre nekog vremena koja vam možda bude interesantna. Ostanite bezbedni, nastavite da se pazite i neka Bog bude sa vama. Bob Dilan“, stajalo je u obaveštenju koje je pratilo novu numeru.

Dilanovi agenti nisu hteli da daju nikakve dodatne informacije vezane za ovu pesmu, čak ni šta tačno znači „pre nekog vremena“ (a while back), tako da je ostala misterija da li je „Murder Most Foul“ snimljena pre nekoliko meseci ili nekoliko godina.

Zanimljivo je da njegovi verni fanovi veruju, na osnovu njegovog vokala i drugih muzičkih elemenata (poput violina i klavira), da je nastala poslednjih godina.

Dilan je poslednji album sa svojim originalnim pesmama „Tempest“ objavio 2012, a u međuvremenu je objavio ploču na kojoj se nalaze njegove interpretacije američkih pop i džez standarda „Triplicate“ pre tri godine. Govorilo se i da će ove godine biti objavljen novi album, ali to još uvek zvanično nije potvrđeno.

Inače, nova numera, prepuna je neobičnih stihova čije će značenje tražiti svi verni fanovi Boba Dilana. Samo ubistvo Kenedija opisano je vrlo detaljno. „They blew off his head while he was still in the car“, kaže na jednom mestu. Ili daje sliku iz prvog lica: „Riding in the backseat next to my wife / And it’s straight on into the afterlife / I’m leaning to the left I got my head in her lap…“, ali i iz tačke gledišta njegovog atentatora i organizatora atentata „We’ve already got someone here to take your place“. U drugom delu pesma postaje prepuna referenci na pop kulturu i kasnijih događaja iz 1960-ih – „The Beatles are coming, they’e gonna hold your hand“ i slično.

Dilanova fascinacija Kenedijevim ubistvom nije ništa novo. Njegovi fanovi već dobro znaju iz biografije „Bob Dylan: No Direction Home“, da je slavni kantautor tri meseca nakon atentata obišao Kenedijevo mesto ubistva i javno govorio da ne misli da je Harvi Li Osvald sam ubio predsednika SAD. Ubistvo Džej Ef Keja je kako kaže u pesmi „najveći magijski trik“ koji se dogodio „pred očima čitavog sveta“.

Zašto je ovu pesmu objavio upravo sada, nije poznato.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari