Boban Jevtić podneo ostavku na mesto direktora FCS 1Foto: Filmski centar Srbije/logo

Dosadašnji direktor Filmskog centra Srbije (FCS) Boban Jevtić podneo je ostavku na tu funkciju, nekoliko meseci pre isteka mandata, zbog prelaska na drugi posao, saopšteno je danas iz FCS.

U saopštenju se ukazuje na uspehe Filmskog centra Srbije tokom tri i po godine njegovog mandata. Pominje se da je Filmski centar Srbije postao jedini pridruženi član Evropske asocijacije filmskih agencija (EFAD) iz našeg regiona, a izvan Evropske unije.

Ukazuje se i na reorganizaciju rada i konsolidaciju kinematografskog sistema u Srbiji, uspostavljanje redovne konkursne dinamike i kalendara konkursa, promociju srpskog filma u inostranstvu i produbljivanje institucionalnih i infrastrukturnih veza srpske sa ostalim kinematografijama. Posebno treba istaći da je uspostavljena i u potpunosti održana konkursna dinamika, što je, posle podužeg sušnog perioda, od neizmerne važnosti za kontinuitet u radu domaćih filmskih stvaralaca, ističe se u u saopštenju FCS.

U tom periodu na konkursima FCS podržano je ukupno 536 filmskih projekata – preddigitalizacija bioskopa i stimulacija gledanosti, srpski igrani i dokumentarni filmovi, pomoć u sufinansiranju srpskih manjinskih filmskih koprodukcija. FCS je, kako se navodi, dobio milijardu i pet miliona dinara za budžet u 2018, što predstavlja ne samo znatno uvećanje, već i presedan u novijoj istoriji ovog sektora.

Uspešno je nastavljena i sveobuhvatna saradnja sa programom MEDIA Kreativna Evropa, zahvaljujući kojem je Srbija zaključno sa poslednjim danom 2018. godine prihodovala 676.939 evra. Vredi istaći i da je jedanaest bioskopa u Srbiji, koji su deo mreže Europa Cinemas, u 2018. dobilo ukupno 74.909 evra za evropski program realizovan u 2017. godini. Uspešni su bili i distributeri iz Srbije koji su kroz selektivnu i automatsku podršku dobili sredstva za distribuciju evropskih filmova u našim bioskopima, navodi se u saopštenju FCS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari