Bogatstvo u milion ruža 1

Trodnevni Festival „Ruže Lipolista“ ove godine bio je rekordan i po broju izlagača i po broju posetilaca. Na izložbi u OŠ „Stepa Stepanović“ bilo je više od 30 izlagača, a poslovni partneri i gosti došli su iz Rusije, Hrvatske, Mađarske, BiH, Belgije i Makedonije.

U kulturno-umetničkom programu učestvovalo je 250 folklorista iz Šapca, Dervente, Srpca, Jevremovca… U jakoj konkurenciji Rasadnik „Topalović“ proglašen je za najbolji. Milan Topalović nastavlja tradiciju koju je njegova porodica započela 1960. godine. Danas ovaj rasadnik izvozi ne samo ruže već i zimzelen u daleku Rusiju.

– Sve što se ovde proizvede, a to je oko milion ruža u dvadesetak rasadnika, proda se. Ove godine novi kupci su Poljaci i oni su sve otkupili što je preostalo za prodaju. Bili su izuzetno zadovoljni kvalitetom i cenom, a ona je oko jedan evro – kaže Milan Topalović. Za posetioce organizovan je obilazak rasadnika fijakerima.

Ovogodišnji Prsten prijateljstva dodeljen je Biljani Krstić, koja na najbolji način promoviše originalnu narodnu muziku i stvaralaštvo.

– Prvi put sam ovde i fascinirana sam fenomenalnom energijom. Ovaj festival je jedinstven u svetu, ima festivala cveća, ali nigde nema festivala ruža. Doći ću i naredne godine da uživam u prazniku ruža – rekla je Biljana Krstić.

Prsten prijateljstva je dar Dragoslave Marinković, majke Milana Marinkovića, osnivača „Festivala ruža“ i prošlogodišnjeg pobednika u asortimanu ruža. Organizator Festivala ruža je Turistička organizacija Šapca i Udruženje „Ruže Lipolista“, a pod pokroviteljstvom Grada Šapca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari