Bokeljski "Gorski vijenac" 1

Povodom 170 godina od prvog štampanja “Gorskog vijenca” Petra Petrovića Njegoša, pisac Nikola Malović priredio je i objavio knjigu “Gorski vijenac Petra II Petrovića Njegoša – bokeljsko izdanje” u kojoj se nalaze svi prikupljeni podaci o Njegoševom školovanju u Boki Kotorskoj.

Knjiga (izdavač “Knjižara So”, Herceg Novi) se može okarakterisati kao fotomonografija, a Malović je i autor fotografija koje se u njoj nalaze.

Njegoš se školovao u Toploj pored Herceg Novog, a u Prčnju je napisao testament. Idući njegovim tragom po Boki Kotorskoj, od početka školovanja pa do drugih mesta u kojima je živeo ili boravio – Kotora, Dobrote, Prčnja… Malović je knjigu ispunio nizom detalja, počev od fotografija palata u Boki, preko ploča koje su podignute u spomen Njegošu, do njegovih bista od kojih je, kako kaže, Meštrovićeva u porti katoličke “Župne crkve” na Prčnju prvi spomenik javno podignut Njegošu u Crnoj Gori.

O ovoj knjizi, na Beogradskom sajmu knjiga, preksinoć je govorio Matija Bećković, koji je, između ostalog, kazao da Malović svojom knjigom svedoči o Njegoševom prisustvu u Boki Kotorskoj od dečačkih dana, kada je učio školu, do kasnijih dolazaka u Boku kao vladika i gospodar crnogorski.

„Malović je ušao u trag svim tim mestima, pločama, bistama… gde god je Njegoš boravio, a gde god je bio niko to nije zaboravio! Napisao je i predgovor i štampao neke od najpoznatijih stihova iz “Gorskog vijenca”“, rekao je još Bećković, uz komentar da „ispada da Njegoš postaje sve aktuelniji“.

„Ispostavlja se i da je više pogodio šta će biti nego što je bilo, i šta je opevavao. Da bi sačuvao njegovo delo, njegov je narod sve što je Njegoš napisao, naučio napamet“, dodao je Bećković, napomenuvši da je mitropolit crnogorski povodom 200 godina od Njegoševog rođenja, nazvavši ga svetim lovćenskim tajnovidcem, napisao njegovo žitije i kondak, premestivši ga na ikonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari