"Boogie i Demoni": Premijera filma o uličnom fotografu kao deo vizuelnih istraživanja 1Foto: Vladimir Milivojević Bugi

Dokumentarni film „Boogie i Demoni“ (Boogie&Demons) reditelja Ivana Šijaka, o Vladimiru Milivojeviću Bugiju, poznatom uličnom fotografu, biće prikazan u utorak, premijerno, u u 19 i 30, u Domu omladine Beograda.

Film se bavi umetnikovim radom u Beogradu i serijom fotografija kreiranih Kolodijumskim mokrim postupkom, pod nazivom „Demoni“.

„Upoznat sa najneobičnijim devijacijama ljudske prirode, Bugi se udaljava od ulične fotografije i u svom beogradskom ateljeu radi na seriji portreta u tehnici Kolodijumskog procesa, pod nazivom „Demoni“. Ovaj postupak se isključivo odnosi na Beograd. Za razliku od drugih gradova u kojima se mračni sadržaji nalaze u svakodnevnom životu ljudi sa margine, u Beogradu Bugi kreira među poznanicima i prijateljima, zbog dugih ekspozicija karakterističnih za Kolodijumski mokri proces. Ovom egzotičnom tehnikom davno prevaziđenog fotografskog procesa, Bugi uspeva da zabeleži nešto duboko, demonski i u prirodi portretisanih „običnih“ ljudi, i o ovom procesu govori kao o alhemijskom procesu koji je u stanju da zabeleži nešto „spolja“, ukazano je povodom dela i dodato da, „usled dugih ekspozicija i nasumičnog skoro neprimetnog pokretanja osoba koje portretiše, fotografije koje nastaju prikazuju blago zamućene likove i karaktere veoma neobičnih ekspresija i izgleda“.

Povodom reditelja filma kazano je da je Ivan Šijak, redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu na Katedri kamere.

„Počeo sam karijeru tokom pohadjanja srednješkole, prve radove objavljujem u Omladinskim novinama sredinom osamdesetih godina. Početkom devedesetih upisujem studije kamere na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Kako sam početkom devedesetih počeo da se koristim digitalnim alatima, dok je digitalna tehnologija bila u povoju, koristeći se istom snimio sam veliki broj reklama i muzičkih spotova. Brojni eksperimenti su i poznati muzički spotovi za Beogradske grupe Darkwood Dub i Sunshine koji su imali veliki uticaj na urbani pejzaž devedesetih“, kazao je Šijak povodom svog rada.

On je dodao da je zahvaljujući tim iskustvima tokom narednih godina kao supervizor specijalnih efekata radio na mnogim velikim filmskim produkcijama za autore kao što su Nikta Mihalkov i Emir Kusturica.

„Kao rezultat vizuelnih istraživanja i eksperimenata natalo je i nekoliko samostalnih umetničkih izložbi. Film Boogie&Demons je deo ovih vizuelnih istraživanja“, kazao je Šijak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari