Boro Drašković dobitnik je nagrade "Pogled u svet: Vojislav Vučinić" 1Foto: Tanja Drobnjak

Reditelj Boro Drašković dobitnik je nagrade „Pogled u svet: Vojislav Vučinić“ koju Festival autorskog filma dodeljuje za celokupan doprinos filmskoj umetnosti, a priznanje za životno delo 29. FAF uručena mu je večeras u velikoj sali mts Dvorane, saopštili su organizatori Festivala.

Boro Drašković je autor koji je obeležio našu kinematografiju, ali je on takođe i profesor, veliki mislilac i esejista, i iz tog razloga smo za ovaj festival uradili nešto što Festival autorskog filma do sada nije učinio, a to je publikacija ‘Dijalog Drašković'“ koja je je poziv da se prisetimo koliko je celovito Draškovićevo delo, rekla je selektorka programa FAF Maša Seničić.

Nagradu Draškoviću uručio je umetnički direktor FAF Srđan Vučinić, ocenivši da ona nije dovoljna da izrazi sav njegov doprinos kulturi kroz filmove, predstave, knjige, putopise koje je potpisao i kroz i generacije glumaca i reditelja koje je odškolovao, a mnogi su postali „neki od najvećih umetnika u bivšoj Jugoslaviji“.

„Kada dobijete nagradu od ljudi sa kojima sarađujete, sa kojima živite, koji su vaše profesije, onda je to posebno značajno. A kada je ta nagrada Pogled u svet i kada ima ime Vojislava Vučinića, mog prijatelja koji je čitav život posvetio filmu i koji je osnovao ovaj festival, veliki hram filma, onda ta nagrada može i da vas usreći i rasplače“, rekao je Drašković, primajući priznanje

Plakat 29. FAF, rešenje vizuelne umetnice Dragane Krtinić, inspirisan je Draškovićevim filmom „Horoskop“ čija će počasna projekcija biće održana u sredu, 29. novembra u 19:30 časova u Jugoslovenskoj kinoteci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari