Bredli KuperFoto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

 

Netfliks je objavio trejler za film „Maestro“ o životu poznatog američkog kompozitora i dirigenta Leonarda Bernstajna. Glavna uloga u filmu poverena je Bredliju Kuperu, a on je ujedno i reditelj ovog biografskog ostvarenja.

U fokusu filma je i Bernstajnov odnos sa njegovom suprugom Felišom Montealegre, koju u filmu tumači Keri Maligan. Sporedne likove u „Maestru“ igraju Met Bomer, Maja Houk, Sara Silvermen i Majkl Uri.

Film će se takmičiti za Zlatnog lava na predstojećem Venecijanskom filmskom festivalu, gde će biti prikazan 2. septembra. „Maestro“ će od 22. novembra započeti svoj kratak bioskopski život, a od 20. decembra film će biti dostupan na Netfliksu.

Ko je bio Leonard Bernstajn?

Leonard Bernstajn (1918-1990) bio je američki dirigent, kompozitor, pijanista i edukator. On je jedna od najvažnijih figura u svetu klasične muzike 20. veka, koja je ostvarila veliki uticaj u oblastima dirigovanja, komponovanja i muzičkog obrazovanja.

Bernstajn je dirigovao mnogim vodećim orkestrima širom sveta, uključujući i Njujoršku filharmoniju. Komponovao je simfonije, orkestarska dela za soliste, operete, muziku za pozorište i film, popularne pesme itd. Njegovo najpoznatije delo je verovatno mjuzikl „Priča sa zapadne strane“. U njegovom opusu izdvajaju se i muzika za film „Na dokovima Njujorka“ i opereta „Kandida“.

Osim svojih umetničkih dostignuća, Bernstajn je bio pasionirani zagovornik muzičkog obrazovanja. Kreirao je i vodio televizijske emisije koje su približavale klasičnu muziku širem auditorijumu, što je doprinelo popularizaciji ovog žanra.

Bernstajnova pasionirana interpretacija muzike, njegova harizma na sceni i duboko razumevanje muzičkih dela i njihove simbolike ostavili su snažan uticaj na svet muzike i umetnosti uopšte.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari