Pre svega, izražavam zahvalnost prevodiocu Erhanu Turbedaru, izdavačkoj kući Kapi Yayinlari i svima zaslužnim što je moj roman „Via Romana“ (Put careva) od danas dostupan turskim čitaocima. Biću srećan ako roman, i u Turskoj, stekne poverenje čitalaca, kao i u Srbiji.


„Via Romana“ je saga o četiri veka jedne porodice iz jednog siromašnog sela u Hercegovini. Početkom 17. veka, starim putem rimskih, pa srpskih, pa turskih careva, jedan dečak, Božidar, stiže do Stambola i u moćnom osmanskom carstvu postaje Arslan beg, u ličnoj i naročitoj službi dvojice sultana, Ahmeda i mladog Osmana. Potomak Arslan bega, Damjan, 350 godina kasnije, iz istog sela, istim carskim putem stiže do prestonice jednog drugog carstva, kome je bilo ime Jugoslavija, i stavlja se u službu komunističkog sultana Tita. Oba carstva, i osmansko i komunističko, su propala, a carski drumovi su ostali, i mi na tim drumovima i oko njih, bezrazložno zavađeni i podeljeni istom istorijom, istom sudbinom.

Pre desetak godina bio sam ministar spoljnih poslova svoje države, a moj dragi prijatelj, sadašnji predsednik Turske Abdulah Gul, bio je šef diplomatije. Kad je posetio Beograd, malo sam ga šokirao. Počeo sam da nižem današnje srpske reči, koje su izvorno turske ili smo ih primili od Turaka. Katastar, barjak, barjaktar, čelik, čizma, top, berićet, musafir… Takvih reči u današnjem srpskom i bosanskom jeziku je više od pet hiljada. Evo današnjih imena i nekoliko glavnih beogradskih tvrđava, ulica i naselja. Kalemegdan, Dorćol, Karaburma, Terazije, Tašmajdan, Rospi ćuprija, Stambol kapija.

2.

Zajednička istorija povezala je naše jezike, kulture, naravi, običaje. To je razlog što su i turske TV serije i filmovi tako gledani ne samo u Srbiji nego i na čitavom prostoru Balkana, koji je nekoliko vekova bio u sastavu velikog osmanskog carstva. Nas spajaju i naša neprijateljstva, naše neznanje i zablude. Poznajemo se i prožimamo mnogo više nego što smo spremni da to priznamo.

Reč Vuka Draškovića na sinoćnoj promociji romana „Via romana“ u Istanbulu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari