Nije bilo dileme da naslovnu ulogu u melodrami „Tajna Grete Garbo“, prema tekstu Mira Gavrana i u režiji Đurđe Tešić, ponese Tanja Bošković, istaknuto je na jučerašnjoj konferenciji za novinare povodom ove predstave čija će se premijera održati 25. februara na Velikoj sceni Madlenianuma. Idealan susret dve glumačke dive desio se još tokom serije javnih čitanja kada je publika, pored toga što je najpozitivnije reagovala na tekst ovog komada, s oduševljenjem prihvatila Tanju Bošković u ulozi Grete Garbo.

Zanimljivo je da je glumačku legendu Boškovićeva videla uživo dok je nekoliko meseci živela u Njujorku.

– Garbo je bila tada u poznim godinama, sedela je sama u parku na jednoj klupi, prilično sakrivena odećom i s šeširom, ali je sijala tako cela i sama – kazala je Tanja Bošković. Ona je istakla da je ova uloga došla u pravom trenutku i da joj je dala izuzetno mnogo slobode i igre u kreiranju lika. Posebno i zbog toga što je Miro Gavran u samom tekstu veoma vešto baratao sa faktima iz Gretinog života i situacijom kada se ona na vrhuncu svoje karijere povlači iz javnosti i kada se gube podaci o njenom kretanju i tome šta radi. Boškovićeva je ovu suptilnu melodramu slobodno ocenila i kao svojevrsni psihološki triler i rekla da veruje da će se predstava dopasti publici.

Rediteljka Đurđa Tešić kazala je da je Miro Gavran u svom tekstu napravio dobru formulu prijemčivu za gledaoce a inspirativnu za glumce.

– Iako ova melodrama govori o životu Grete Garbo, ona nije dokumentaristička već fikcija – istakla je ona ukazujući da je autor povlačenje glumice 1984. godine zapravo iskoristio kako bi preispitao različite probleme poput odnosa prema uspehu i neuspehu, industriji zabave i medija, odnose između muškaraca i žena, a posebno da bi se na suptilan način poigrao sa našom potrebom da zavirimo u život poznatih ljudi.

Pored Tanje Bošković u predstavi igraju: Jovana Balašević, Miodrag Krstović i Petar Benčina. Scenografija je poverena Zorani Petrov, kostimografija Jelisaveti Tatić Čubrilo, a muziku potpisuje Vladimir Pejković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari