Predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine, Bojan Pajtić i predsednik Upravnog odbora Nacionalnog filmskog festivala, Dragan Bjelogrlić potpisali su juče u Svečanoj sali IV AP Vojvodine sporazum o saradnji kojim se reguliše međusobna saradnja između IV AP Vojvodine i Filmskog centra Srbije o zajedničkom organizovanju Nacionalnog filmskog festivala.

Predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine, Bojan Pajtić i predsednik Upravnog odbora Nacionalnog filmskog festivala, Dragan Bjelogrlić potpisali su juče u Svečanoj sali IV AP Vojvodine sporazum o saradnji kojim se reguliše međusobna saradnja između IV AP Vojvodine i Filmskog centra Srbije o zajedničkom organizovanju Nacionalnog filmskog festivala. Festival će biti održan u junu mesecu (početak je zakazan za 16. jun) i trajaće osam ili devet dana, u cilju promocije i popularizacije nacionalnog filmskog stvaralaštva, filmskih autora i domaće filmske industrije. IV AP Vojvodine prihvatilo je da za realizaciju projekta u ovoj godini izdvoji 30 miliona dinara. Rokovi plaćanja će biti naknadno utvrđeni, a FCS će Izvršnom veću najkasnije do 15. marta ove godine dostaviti program festivala sa terminima. Izvršnu organizaciju Nacionalnog filmskog festivala će raditi Udruženje Exit iz Novog Sada, a FCS je radi lakše realizacije projekta osnovao Fond filmski festival, na koji su prenete obaveze i prava iz neposrednog ostvarivanja i organizacije samog Festivala. Osnovaće se i Savet festivala koji će činiti po dva predstavnika svake sporazumne strane, kao i četiri predstavnika drugih institucija. Juče potpisani sporazum je važeći za ovu i sledeću godinu.
– Zahvalio bih se Draganu Bjelogrliću, Ivanu Laliću i Miri Banjac, umetnicima koji su se zalagali da Novi Sad dobije Nacionalni filmski festival. Novi Sad je dosad imao dve značajne manifestacije na nacionalnom nivou, dakle, Sterijino pozorje kao pozorišnu, i Exit kao muzičku manifestaciju. Nacionalni filmski festival će takođe biti vrhunska manifestacija u filmskoj oblasti. Decentralizacija podrzumeva da se i ovakvi vrhunski kulturni događaji izmeste iz glavnog grada države i u one gradove koji imaju potencijal da budu kulturni centri. Potpisivanje ovog sporazuma znači da će Izvršno veće i sada, ali i ubuduće stajati iza ovog projekta i pružiće punu logističku podršku kako bi Festival postao tradicionalan. Ovo bi trebalo da postane Festival međunarodnog ranga i drago mi je da smo izvršnu organizaciju poverili Udrušenju Exit koje ima veoma veliko iskustvo i rezultate upravo na tim poslovima – istakao je predsednik IV AP Vojvodine, Bojan Pajtić nakon potpisivanja sporazuma.
Dragan Bjelogrlić je naglasio da je ideja za organizovanje Nacionalnog filmskog festiva duga i da se od 1991. i raspada bivše države u kojoj je Pulski filmski festival ispunjavao potrebe filmskih radnika, razgovara o ovoj temi. „Posebno mi je drago što će Festival biti u Novom Sadu. Već sada mogu najaviti da ćemo na Festivalu videti 15 domaćih filmova od kojih će čak osam biti premijerno prikazani. Naravno, biće i iznenađenja u smislu dolaska stranih gostiju, ali na tome se trenutno radi tako da ćemo to ostaviti da stvarno i bude iznenađenje. Impresioniran sam, i to moram da istaknem, sa kolikom efikasnošću i brzinom su se odvijali pregovori sa Izvršnim većem Vojvodine i sa kolikom širinom su pristupili saradnji sa nama. Bjelogrlić je dodao da mu se lično veoma dopala 3D prezentacija koju je izradio tim Exita – po kojoj bi ceo grad za vreme trajanja festivala bio grad bioskop. Dok bi se ceremonijalni i zvanični deo dešavao u SNP, koji ima najbolju salu za projekcije, kao i prilazne stepenice zahvalne za ceremoniju, ostatak koncepcije Festivala bi bio na ulicama Novog Sada, po ugledu na Edinburški festival koji se, takođe, dešava na ulicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari