Četiri točka i jedna knjiga 1

Nemac Hening Zusebah je novinar i urednik časopisa Cajt (Vreme).

Sirijac Amir Baitar je izbeglica, nesvršeni student matematike i informatike, koji je bežeći od rata u otadžbini stigao u Nemačku, iako mu je cilj zapravo bila Velika Britanija. Zusebahova četvoročlana porodica, što zbog socijalne odgovornosti, što zbog izazova „velikog nemačkog integracionog eksperimenta“, otvorila je Baitaru vrata svog doma i posle šest meseci zajedničkog života njih dvojica napisali su zajedničku knjigu „Pod istim krovom – Sirijac i Nemac pripovedaju“, koju je krajem 2016. objavio ugledni nemački izdavač Rovolt Verlag. Srpski prevod ove knjige treba da se pojavi u izdanju beogradske izdavačke kuće Clio u okviru biblioteke Klepsidra. Deo sredstava za njeno objavljivanje obezbediće dvoje Berlinaca novosadskog porekla – prevodilac Rastislava Ava Mirković i njen desetogodišnji sin Isidor Kobilarov, koji su 19. jula krenuli u biciklističku akciju od nemačkog mesta Pasua u Saksoniji do Novog Sada.

– Izbeglice više nisu medijska tema, ali to ne znači da su njihovi problemi nestali. Ova knjiga trebalo bi da na to skrene pažnju, a njen prevodilac Rastislava Ava Mirković, koja već dugo živi u Berlinu, rešila je da za srpsko izdanje prikupi sredstva u akciji u kojoj će sa sinom na dve bicikle preći 1.100 kilometara. Knjiga će se deliti zainteresovanim bibliotekama, posebno na „spornim“ tačkama trasa kojima izbeglice sa Bliskog Istoka kroz Srbiju idu ka Zapadu, a organizatori predstojećeg Međunarodnog beogradskog sajma knjiga planiraju veliki razgovor o temi izbeglica – objašnjava za Danas glavni urednik i direktor Clia Zoran Hamović zbog čega je pokrenuta ova akcija pod sloganom „Četiri točka i jedna knjiga“.

Kako je najavljeno, Radoslava Ava Marković i njen sin će, u tri etape voziti od Pasua preko Linca i Emersdorfa do Beča i dalje preko Budimpešte, Bratislave, Komarnog, Baje, Bezdana, Sombora, Apatina i Bačke Palanke do Novog Sada u koji bi, prema planu puta, trebalo da stignu 10. avgusta.

U Cliu kažu da je ova akcija već dobila podršku: „autori su odustali od honorara za autorska prava, izdavačka kuća Rovolt odobrila je prevodilačka prava bez naknade, beogradski mesečnik Lice ulice promovisaće objavljivanje knjige i akciju prikupljanja novca u toku sledeća tri meseca, a zahvaljujući nesebičnom angažmanu više od trideset divnih osoba iz celog sveta ovaj izdavač i pre početka biciklističkog putovanja Rastisave i Igora prikupio 55 posto od potrebne sume“. Takođe je i nekoliko blogera najavilo da će pratiti ovu biciklističku turu i obaveštavati – na nemačkom i engleskom jeziku, o toku akcije grupnog finansiranja srpskog izdanja knjige „Pod istim krovom“. Želja pokretača inicijative je, kako ističu u Cliu, da „inspirišu ljude da se angažuju i eventualno tim putem upoznaju i svoje buduće komšije, iz čega bi mogao da nastane i neki novi integracioni eksperiment „po srpskom receptu““.

Hening Zusebah i Amir Baitar knjigu pisali su hronološki, od prvog susreta – obojica su svaki iz svoje perspektive komentarisali iste događaje i teme – od migrantske krize, različiti običaja, shvatanja porodice, muško-ženskih odnosa, do međusobnih predrasuda, odnosa zapadnog sveta i islama… Njihov „razgovor“ je pun ponekad i neprijatnih istina, neočekivane komike i ohrabrujućih misli. Iz njihovih ispovesti izbijaju civilizacijske razlike, neslaganja, prepoznavanja, polemike, ali i proces promene i prilagođavanje obe strane u uslovima života pod jednim krovom.

Amir Baitar (1991) rođen je i odrastao je u jednom selu na reci Eufrat. NJegove studije matematike i informatike u gradu Deir ez-Zor prekinuo je rat i sa 24 godine iz Sirije je izbegao u Nemačku, gde je, pre poziva Zusebahovih da dođe da sa njima neko vreme živi u okolini Hamburga, boravio u izbegličkim kampovima u Saksoniji. NJegovo ime je u knjizi izmenjeno zbog zaštite njegove porodice, a njegovu ispovest sa arapskog na nemački prevela je Larina Bender. Hening Zusebah, urednik vikend izdanja Cajta, poznat je reportažama kojima je osvojio najznačajnija nemačka novinarska priznanja, uključujući nagrade „Egon Ervin Kiš“ i „Teodor Volf“.

Izveštaji na fejsbuku

Svi koje zanima ova izdavačko-biciklistička akciju mogu svakodnevno da prate vesti o pređenoj distanci, utiscima i susretima, kao i da pogledaju fotografije i video zapise – na Facebook stranici „Četiri točka i jedna knjiga“: www.facebook.com/Four-wheels-for-a-book-1926352174300111. Stranica je pristupačna svima, uključujući i one koji nemaju nalog na fejsbuku.

Istraživanje

Prema podacima Međunarodnog instituta za mir u Štokholmu, u periodu od jula 2011. do decembra 2015. u Srbiji je azil tražilo oko 320.000 sirijskih izbeglica, što čini 4,4 odsto u odnosu na ukupan broj njenih stanovnika. Istraživanja ovog instituta pokazuju da se procenat sirijskih zahteva za azil u odnosu na ukupan broj stanovnika u drugim zemljama kreće od 0,2 odsto u Bugarskoj, 0,3 u Nemačkoj i Danskoj i Norveškoj do 0,4 u Austriji, 0,5 u Crnoj Gori, 0,7 u Mađarskoj i 1,1 odsto u Švedskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari