citac

Predstavom Čitač po tekstu Fedora Šilija (po motivima romana Bernarda Šlinka) i u režiji Borisa Liješevića (koprodukcija Beogradskog dramskog pozorišta i Beo Arta), koja je izvedena 7. avgusta na sceni između crkava, nastavljen je Dramski program ovogodišnjeg, 35. festivala Budva Grad teatar.

Radnja je smeštena u posleratnu NJemačku, kad bolesnom tinejdžeru Mihaelu Bergu u pomoć prilazi dvostruko starija Hana Šmic. Nedugo zatim, njih dvoje ulaze u strasnu i tajnu vezu. NJihov odnos produbljuje činjenica da Hana voli kad joj se čitaju knjige, a Mihael joj rado udovoljava. Uprkos velikoj povezanosti Hana misteriozno nestaje, a Mihael je ostavljen zbunjen i slomljenog srca.

Osam godina kasnije, dok kao student prava proučava procese koji se vode protiv pripadnika nacističkog režima, Hana se vraća u njegov život, ali sada kao neko kome se sudi za zločine tokom Holokausta. Nakon što je osuđena na osamnaest godina zatvora, Hana i Mihael se dopisuju sve do trenutka kad ona treba da izađe na slobodu, ali tada ona izvršava samoubistvo.

Predstava Čitač nedavno je proglašena za najbolju na 25. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu Bez prevoda u Užicu. Osim te, Čitaču su pripale još tri nagrade Ardalion. Borisu LJiješeviću pripala je nagrada za najbolju režiju, kao i za režiju predstave Upotreba čoveka Aleksandra Tišme, u dramatizaciji Fedora Šilija i koprodukciji Novi tvrđava teatar Novi Sad (Novosadsko pozorište / Ujvideki Szinhaz, Grad teatar Budva, East West Centar Sarajevo).

Mirjani Karanović, koja tumači lik Hane Šmic dodijeljena je nagrada za najbolju žensku ulogu, a Ardalion za mušku ulogu pripao je Marku Grabežu, za lik Mihaela Berga u predstavi.

“Mi pratimo razvoj Mihaela Berga kroz tri faze, od prve kada je klinac od petnaest godina, druge kada je u snažnim mladalačkim godinama i posljednju kada je u svojim četrdesetim godinama. To je jedan zanimljiv razvoj jer imamo tri glumačke promjene koje su dosta različite. Prvo ga vidimo kao dijete željno života i prvi put se zaljubljuje. Kod Hane ga je privukla neka enigma, ona je starija od njega i nosi sa sobom taj znak pitanja, nešto mistično što njega privlači. Kasnije saznajemo i šta je to, ali znate, kad god neko nosi tajnu sa sobom, to je dosta privlačno”, kaže Grabež.

U predstavi, pored Grabeža i Karanović, igraju Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić i Ivan Tomić.

Zelena čoja Montenegra u Budvi

Premijerno izvođenja predstave “Zelena čoja Montenegra” po motivima romana Moma Kapora i Zuka DŽumhura u režiji Nikite Milivojevića u (koprodukcija JU „Grad teatar“, Gradsko pozorište Podgorica i Beogradsko dramsko pozorište) zakazana je za 21 sat 10. avgusta u amfiteatru manastira Sv. Trojice u Stanojevićima, u okviru 35. festivala Budva Grad teatar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari