Da li oduvek maštamo o magičnom svetu 1Foto: Promo

Kada ste bili mali sigurno ste hteli da pobegnete u Narniju, odete zauvek u svet iza ormara ili skoknete u Nedođiju.

Nekoliko godina kasnije omađijao vas je čarobni svet Harija Potera i još uvek čeznete da jedete u velikoj dvorani dok neko od drugara za stolom baca čini. Nikada niste dovoljno odrasli za dobru knjigu i sjajnu priču koja će vas na kratko vratiti u detinjstvo.

Šta je to što Harija čini neverovatnim? Sem što je magičan sve ostalo je kao da kroz knjigu opet živite dečački san iako pod malo neuobičajenim okolnostima. Hari je izgubio roditelje, proživljava pubertet, ne oseća se uvek prijatno u društvu, sklapa nova prijateljstva, zvuči kao da ste opet tinejdžer i kao da opet proživljavate najluđe godine. Džoana, koja je napisala knjige o Poteru, je od nekog ko je bio bez prebijene pare doživela svetski uspeh, materijalni i poslovni. Biće vam jasno koliko je knjiga dobra kada je sada ona, gospođa Rouling, bogatija od Britanske kraljice. To sve je postigla zahvaljujući Hariju. Njegova magija je začarala ljude širom planete. 

Magični dečak, Hari Poter

A kada smo rekli da je začarao ceo svet, to znači da je Hari to zaista učinio. Postoji Potermanija, klubovi sa njegovim likom i delom, grupe, blogovi, stranice, torbe, sveske, sve u znaku magičnog dečaka.

Naravno nije bilo jednostavno. Ako iole imate istraživački duh znate da je Rolingova, dama koja je stvorila ceo ovaj magični svet, imala veoma težak život i da su je razne nimalo lake stvari zadesile. Ipak ona je verovala u sebe i svoju ideju i rešila da dozvoli sebi da stvori magični svet Harija Potera i njegove sjajne prijatelje. Tako je Džoana K. Rouling jednog dana, iako odbijena više puta od strane izdavačkih kuća, neki kažu čak 12 puta, zahvaljujući ćerki vlasnika ’’Blumberi’’ dobila šansu da objavi ovo sjajno delo jer je devojčica želela da zna šta se desilo u drugom delu knjige. Ovako je Hari Poter ugledao svetlost dana.

Da li oduvek maštamo o magičnom svetu 2
Foto: Promo

Zamislite koliko knjiga nije bilo te sreće da neko poželi da budu objavljene, ali Harijeva magija je neverovatna i beskompromisna, pa je počela da deluje i u našem svetu.  Tako je ova knjiga ušla u listu onih knjiga koje čak i da ne volite, prosto je neprijatno da kažete da niste čitali jer je to sada već stvar opšte kulture. 

Ukoliko naravno mislite da ste vi ipak skloniji drugačijoj literaturi, postoje i filmovi o Hariju Poteru koji su svi do reda blokbasteri tako da teško ćete na lakši način izbeći sudbinu ovog neobičnog dečaka. Pored toga, Džoana je u knjigu unela mnogo privatnih elemenata, kao simboliku, pa je cela knjiga veoma lična. Hari je siroče, što nije slučajnost s obzirom da je i ona izgubila bliske ljude, simbolika zla u knjizi je ono što je ona preživela tokom časova depresije, nakon razvoda, živeći od socijalne pomoći. Sve to je magično nestalo uz pomoć ove sjajne knjige. Sada Rolingova nema potrebe da piše pod pseudonimom, objavila je još romana i priča, a njen život je sada miran, sa sopstvenom porodicom, gde ona može da stvara i piše kada oseti stvaralački zanos. 

Nakon svih ovih pozitivnih strana, teško da vas neće zanimati makar da vidite šta se to dešava sa čarobnim dečakom, Harijem Poterom. Knjiga koja je sjajno štivo i za starije i za mlađe biće sjajan poklon nekom prijatelju ili dopuna vašoj privatnoj biblioteci. Sajt Knjige na dlanu nudi opciju da kupite komplet po sjajnoj ceni i zabavite se uz to. Ima li lepše mogućnosti od toga da dobijete popust, uživate i obradujete nekog koga volite sjajnim poklonom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari