Damir Karakaš: Pisac mora da bude u nesporazumu sa okolinom

Jedan od najčitanijih pisaca u regionu, uskoro u Beogradu i Novom Sadu

Ostavite komentar


  1. Sve je to đaranje u žive rane bez leka. Odavno, još početkom sedamdesetih živeći u Prištini a radeći u Trepčinim rudnicima dijagnosticirao sam kauzalnii problem našeg „ćeranja“. No, takva sadržina nije privlačna za izdavače. Zašto bi se zamerili „Neizlečivoj boljki“ koja je vekovima najvažnija institucija, a zaštitnih političkih protuva, sada njihovih glasača, primitivaca i lenjivaca.

  2. Isus je mogao svojom nadarenošću i znanjem da postane vodeća duhovna ličnost u jerusalimskom svetilištu, da vremenom zameni na dužnosti Kajafu, naručioca njegovog raspeća. No, Jovan i Isus su se žrtvovali da ne bi nikome život nalikovao na pakao.
    Pre monoteizma postojala je mnogobožačka religija, koja je prepoznala ljudsko neznanje, pa je podsticala znatiželju i učenje, i na taj način razvijao se um i volja kod čoveka. Nažalost, jednobožačka vera, iako novija, čini obrnuto – razvija i čuva slepo verovanje, pokornost i lažno samopouzdanje zasnovano na svemoći Gospoda i podstiče nerealno uverenje da će na kraju uz Božju pomoć sve biti kako treba.
    Svi bogovi su izmaštani iz potrebe čoveka da veruje u nešto što je bolje i moćnije, pa i od čoveka, a što će mu pomoći da preživi i savlada sve izazove surovog okruženja i da živi bolje. U monoteizmu bog to obećava samo ako ga bespogovorno slušaju, ako ne na ovom, onda bar na onom svetu. „Istorija religije je amalgam realnosti i laži, istorijska realnost postaje laž, nestvarna bajka postaje istina“ (Žan Kokto, Journal d’un inconnu).

  3. Dakle:
    “Istraživanje genske podudarnosti i genskog podrijetla Hrvata, koje je proveo institut FA iz Zagreba, a trajalo je zadnjih devet godina, donosi najšokantnije od svih dosadašnjih otkrića vezanih uz podrijetlo Hrvata. Prema ovom uglednom institutu Hrvati su potomci Srba koji su negdje tijekom 10. stoljeća prešli na područja naseljena manjim slavenskim plemenima, koja su se priklonila toj skupini te su negdje tijekom toga istog stoljeća preuzeli ime Hrvat(Xorbatus) – objasnio je dr. Milorad Pavić iz instituta…Dok današnji stanovnici Srbije najveću gensku povezanost i gotovo identičan broj kromosoma Y te podudarnost haplotipa imaju s Turcima, a to se uglavnom objašnjava time da su Turci tijekom pet stoljeća kolonizacije, osobito nakon pogibije velikog broja Srba na Kosovu, miješali svoje gene s domaćim stanovništvom. Razlike između gena “originalnih” Srba i današnjih jednake su kao i između Rumunja i Francuza, iako oba naroda pripadaju romanskoj skupini, objasnili su iz instituta te dodali kako je hrvatski gen zapravo više povezan s genom srpskih predaka nego genska struktura današnjih Srba.”
    Znači, mi se ubijamo sa Hravtim koji su nam genetski braća! Ah,da! Razlukijemo se po veri! Pa zar i jedni i drugi nismo hrićani?!. Jesmo, ali je istinu rekao veliki pijatelj Nikole Tesle, Samuel Klemens, poznatiji kao Mark Tven: „Kada bi Hrist sada bio ovde, postoji nešto što sigurno ne bi bio – hrišćanin!“

  4. Dok Muslimani u Bosni i šire sačuvali su gene svojih predaka – Srba – jer ih Turci nisu smatrali sebi ravnim.Pre nego smo počeli da se ubijamoa, po želji ludaka na liderskim funkcijama, u Turskoj su devet miliona iseljenih Muslimana smatralo sebe Srbima islamske vere. No, tako ne misle oni u Crkvi, čiji poglavar kiti ordenjem nekoga koji se predstavlja da je predsednik Srbije, a koju je prisvojio sa sebe i svoju mafijašku družinu.

    1. @Ristic Nikola
      Molim vas,ne ustrucavajte se da nam posaljete jos komentara.
      Informativno,izneli ste neke podatke o kojima nisam bio svestan, a personalno mi se dopao I vas stil.
      Hvala „Danasu“.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.