Danas počinje filmski festival u Kanu u simboličnom mini izdanju 1Foto: Pixabay/geralt

Međunarodni filmski festival u Kanu, koji nije mogao da bude održan na proleće zbog sanitarne krize, počinje danas u simboličnom mini izdanju na kojem će biti prikazana četiri filma iz zvanične selekcije za 2020. godinu.

Mini festival koji traje do 29. oktobra, otvoriće ostvarenje „Un triomphe“ (Jedna pobeda) reditelja Emanuela Kurkola (Emmanuel Courcol), a na projekciji će biti filmska ekipa.

Kulturnu manifestaciju će zatvoriti film „Les Deux Alfred“ (Dvojica Alfreda) Brunoa Podalidesa (Podalydes). Toj projekciji prisustvovaće reditelj i glavna glumica u filmu Sandrin Kiberlen (Sandrine Kiberlain).

Biće prikazana još dva filma – „True Mothers“ Japanke Naomi Kavaze i „Beginning“ prvenac Gruzijke Dee Kulumbegašvili koji je nedavno nagrađen na filmskom festivalu u San Sebastijanu.

Žiri će dodeliti Zlatnu palmu za kratkometražni film i nagrade Sinefondasion (Cinefondation) specijalizovane za otkrivanje novih talenata.

Organizatori Kanskog festivala koji nije mogao da bude održan u maju zbog epidemije korona virusa, samo su saopštili spisak od 56 filmova u zvaničnoj selekciji za 2020. godinu. U međuvremenu neki od filmova na tom spisku su prikazani na drugim festivalima.

Organizatori se nadaju da će naredne godine u uobičajenom terminu od 11. do 22. maja biti održano 74. izdanje festivala u Kanu.

Mini izdanje festivale održava se uz sanitarne mere zbog korona virusa, posetioci moraju da nose maske i drže fizičko odstojanje, dok će neki filmovi biti prikazani posle podne umesto uveče.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.