Retrospektiva filmova Darka Bajića u sali Filmskog centra u MTS dvorani 1Foto promo FCS

Projekcijom tinejdžerske drame „Početni udarac“ nagrađene na 37. Pulskom festivalu, u sali Filmskog centra Srbije u Mts Dvorani, večeras u 19 časova, počinje retrospektiva odabranih filmova i serija koji će predstaviti dobar deo glavnog opusa Darka Bajića, reditelja koji je u dugom nizu decenija svojim ostvarenjima ostavio snažan pečat u našoj filmskoj i TV produkciji.

Darko Bajić je ušao u anale i po tome što je bio prvi student režije u nekadašnjoj Jugoslaviji koji je diplomirao sa dugometražnim igranim filmom – drama „Direktan prenos“, za koju je napisao i scenario, 1982. donela mu je Specijalnu nagradu žirija za najboljeg debitantskog reditelja na festivalu u Puli i Zlatna vrata Pule za najbolju produkciju, tri nagrade na festivalu u Manhajmu, i desetak priznanja na drugim domaćim i međunarodnim festivalima.

U Mts Dvorani, od 5. do 17. februara naši filmofili imaće priliku da vide pet igranih filmova, dva dugometražna dokumentarca i šest epizoda digitalizovane TV serije „Sivi dom“ koja je ušla u antologije, a ovaj izbor, pored žanrovske raznolikosti, pokazaće reprezentativnu sliku stvaralaštva jednog od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih sineasta u rasponu od 35 godina.

„Početni udarac“ koji večeras otvara ovaj program, nastao po scenariju Gordana Mihića s kojim je Bajić i najviše sarađivao, nastavak je kultnog filma „Zaboravljeni“ iz 1988, a u priči o dvoje učenika srednje reformisane škole različitog socijalnog porekla koji su u odnosu na ostale đake apsolutni autsajderi, glavne junake igraju Nikola Kojo, Anita Mančić, Dragan Jovanović, Dragan Bjelogrlić, Danilo Lazović.

„Ime naroda“, istorijska saga o Svetozaru Miletiću, advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada, jednom od najznačajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka, za koju je Bajić, pored brojnih nagrada osvojio i Gran pri festivala Emerald Peacock St. Petrersburg, na programu je 6. februara u dva termina, u 17 časova i 19.30. U glumačkoj ekipi su Ljubomir Bandović, Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski…

Film „Bićemo prvaci sveta“, po scenariju Gordana Mihića i Nebojše Romčevića, priču o četiri pionira koji su osnovali „jugoslovensku školu košarke“ – Nebojši Popoviću, Borisavu Stankoviću, Radomiru Šaperu i Aleksandru Nikoliiću publika ima priliku da vidi 7. februara, takođe u dva termina.

Igrano ostvarenje „Zaboravljeni“, nastavak Bajićeve i Mihićeve antologijske TV serije „Sivi dom“ iz 1986, na programu je 8. februara u dva termina (17 i 19 h), a drama o životu maloletnih delikvenata ostala je upamćena i po jednoj od najboljih glumačkih ekipa tog vremena koju je Bajić okupio. Izuzetne likove ostvarili su tada mladi glumci, Mirjana Joković, Srđan Todorović, Boris Miligvojević, kao i Vera Čukić, Mustafa Nadarević, Aleksandar Berček, Olivera Marković, Vlastimir Đuza Stojiljković, Zijah Sokolović, Miloš Žutić, Mihajlo Bata Paskaljević…

Dramu „Na lepom plavom Dunavu“ po scenariju Nebojše Romčevića, koja je Darku Bajiću pored ostalih priznanja 2009. donela čak četiri nagrade na Internacionalnom Festivalu Zapadni Holivud u Los Anđelesu, u konkurenciji 120 ostvarenja – za najbolji film, najbolju režiju, kameru i scenografiju, gledaćemo 9. februara u 19 časova, u 4K verziji.

Radnja filma odvija se na luksuznom brodu tokom dvodnevnog putovanja od Beča ka Beogradu, gde iscrpljeni i frustrirani ljudi iz zapadne Evrope dolaze da se opuste i sklapaju poslove (uz pomoć alkohola, zabave i seksa) sa mladom istočnoevropskom posadom koja pokušava da zaradi dovoljno novca za beg od svojih malih, beznačajnih života…

Glavne junake igraju Predrag Miki Manojlović, Tim Seyfi, Ana Franić, Dragan Nikolić, Ursula Gottwald,Branislav Lečić, Cornelia de Pablos…

U ovom izboru je i uzbudljiv dokumentarni film „Linija života“, potresna drama o životu istaknutog akademskog slikara Miloša Bajića, koju je Bajić posvetio svom ocu, logorašu u zloglasnom nacističkom logoru Mathauzen, u koji je odveden kao student prve godine Likovne akademije.

Miloš Bajić je bio zatočen sa logorašima iz cele Evrope, a o strahovitim zločinima nacista svedočio je svojim ctrežima koje je, uprkos užasima uspeo da napravi, da ih sakrije, i da se sa oko 150 svojih radova posle oslobođenja vrati u Beograd i nastavi studije. „Linija života“ na programu je 12. februara u 17 i 19h.

Pred publikom će biti i dugmetražni dokumentarac „O Gringo“ o fudbaleru Dejanu Rambu Petkoviću, snimljen 2011. u brazilsko-srpskoj koprodukciji. Sagu o nekadašnjem igraču „Crvene zvezde“ koji je osvojio prvenstvo Brazila, postao počasni građanin Rio de Žaneira i ostavio otisak stopala na „Bulevaru slavnih“, gedaćemo 13. februara takođe u dva termina

Reviju posvećenu stvaralaštvu Darka Bajića završava kultna TV serija „Sivi dom“ (1984-1985), po scenariju Gordana Mihića, a publika će imati priliku da vidi šest epizoda ovog remek dela produkcije TV Beograd od 15. do 17. februara takođe u dva termina.

„Sivi dom“ ostao je upamćen i po tome što je lansirao Žarka Lauševića, novu zvezdu ovdašnje kinematografije i jednog od najdarovitijih glumaca koji se pojavio u našem filmu i pozorištu.

U brojnoj glumačkoj ekipi serije emitovanoj 1986. na JRT su i Zoran Cvijanović, Branislav Lečić, Nikola Kojo, Mirjana Joković, Velimir Bata Živojinović, Dragan Nikolić, Bora Todorović, Renata Ulmanski, Đurđija Cvetić, Mihajlo Miša Janketić, Marko Nikolić, Vera Čukić, Mihajlo Kostić Pljaka, Gorica Popović…

Važan uticaj na ovdašnje filmske prilike Darko Bajić ostvaruje više od decenije i kao umetnički direktor Leskovačkog Internacionalnog Filmskog Festivala LIFFE, jedinog u regionu posvećenog rediteljima koji okuplja „filmsku Jugoslaviju“.

LIFFE već 16 godina tradicinalno dodeljuje Nagradu „Živojin Žika Pavlović“ za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu iliti životno delo, i istoimeni gran pri za najbolju režiju, a od prošle godine, na inicijativu Darka Bajića, i novu Nagradu „Dušan Makavejev“ za najbolje ostvarenje u internacionalnom programu „Divlji Film“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari