Dejan ManojlovićFoto: Shutterstock/Hulahop

Organizacija koja ostvaruje kolektivna prava muzičkih autora u Srbiji – Sokoj je u proteklih nekoliko godina imao problema oko naplate tantijema za svoje autore emitovane u BIH, čije interese štiti tamošnji Amus, kaže Dejan Manojlović.

Amus kasni nekoliko godina sa isplatom, te trenutno treba da namiri 2020. godinu, piše u saopštenju srpske kompanije i izjavi koju prenosimo u celosti u nastavku.

Direktor Sokoja Dejan Manojlović smatra da oni ne poštuju bilateralne sporazume na način kako je dogovoreno.

– Problemi sa Amusom idu u dva smera. Jedan smer je dugogodišnji problem koji postoji između dve organizacije, a to je plaćanje po našem bilateralnom ugovoru. Naravno sve u vezi sa naknadama za naše autore prikupljene na teritoriji BIH. Oni su u stalnom zaostatku.

Tek sada bosanska organizacije kreće da nam isplaćuje 2020. godinu i još uvek nije. Mi smo poslali svu dokumentaciju i fakturu. Čekamo da nam oni plate, pa da potom Sokoj izvrši svoju obavezu i uplati njima sredtsva za bosanske autore koji su emitovani na teritoriji Srbije.

Oni su nam poslali fakturu za 2020. godinu, ali mi im nećemo platiti dok oni prvi to ne učine, što smo im rekli na nekoliko sastanaka. Zbog činjenice da oni kasne, mi im jednostavno ne plaćamo, iako to nije problem za Sokoj. Žao mi je bosanskih autora koji zbog toga trpe, ali mi je takodje žao i naših članova koji takodje ne dobijaju tantijeme od korišćenja njihovih dela u BIH.

Nadam se da će se ta situacija prevazići. Nadam se da ćemo čim bude plaćena 2020 godina, biti plaćena i 2021. i 2022. Mi ćemo vršiti pritisak na njih da se sve to plati ove godine kako bismo od iduće godine imali normalnu saradnju.

Dejan Manojlović ističe probleme sa AMUSom

Drugi smer problema je iniciran od predsednika skupštine AMUSa, gospodina Davora Sučića. Naime, on je svoj lični problem koji je imao sa svojim pablišerom u Srbiji, pokušao da predstavi kao problem koji ima AMUS sa Sokojem. Reč je međutim o problemu koji gospodin Sučić ima eventualno kao član Sokoja, s obzirom da je naš član za teritoriju Srbije.

On je nažalost o navodnom problemu sa Sokojem izvestio članove Amusa i bosansko hercegovačku javnost, pisao je dopis CISACU, kao i svom regulatornom telu u BIH. Mi smo morali da se od tih napada branimo, dokazujući da je Sokoj, kada je u pitanju član Davor Sučić postupao u potpunosti ispravno.

Konačni dokument koji smo dobili od našeg Zavoda za intelektualnu svojinu, koji je zbog predstavke gospodina Sučića vršio nadzor nad Sokojem i nad dokumentacijom autora, konstatuje da ne postoje problemi, niti propusti Sokoja prema gospodinu Sučiću. Mi smo o tome obavestili Cisac, kao i regulatorno telo u BIH, kao i Amus.

Zahtevali smo od AMUS-a da se o tome obavesti njihovo članstvo i da oni na svom sajtu objave dokument o ispravnosti rada Sokoja. To još uvek nije učinjeno i mi pratimo dalju situaciju.

Sačekaćemo još malo, ukoliko oni ne obaveste članove o svemu ovome, mi ćemo poslati mejlove svim našim autorima u BIH i lično ih obavestiti. Amus i Sokoj ne bi trebali po ovom pitanju da imaju bilo kakve dalje sukobe – kaže Dejan Manojlović.

Novitet u Sokoju je sporazum sa Netfliksom.

Netlfilks je jedan od poslednjih velikih digitalnih servisa koji ulazi u korpus digitalne naplate Sokoja. Do sada smo postigli dogovore sa svim velikim kompanijama za digitalnu distribuciju muzike od Jutjuba, preko Dizera, preko Spotifaja, Tajdala, Fejsbuka, Instagrama sve do Netfliksa.

Očekujemo značajna sredstva od svih ovih servisa u sledećim godinama. Uspeli smo da od Netfliksa dobijemo sredstva i za nekoliko godina unazad, što je značajno za našu kuću.

Mislim da smo uspeli da napravimo odličan dogovor sa njima, sa obzirom koliko smo mi zapravo mala kuća u odnosu na njih. Mi prikupljamo sredstva i za Makedoniju i za Crnu Goru. Mi sve administriramo za pomenute teritorije. Multiteritorijalnost nam je omogućila da imamo ozbiljniju pregovaračku poziciju i na kraju rezultat – kaže na kraju Manojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari