Čovek koji nije želeo da odustane od svojih ubeđenja: Ko je Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sekson? 1Foto: Nova.rs

Ovih dana pratimo razmenu teških reči između Seje Seksona i Neleta Karajlića, pa čak i tužbu koju je Sekson najavio zbog povrede autorskih prava, ali nekada davno oni su bili članovi benda koji je bio fenomen u Jugoslaviji.

Sejo Sekson je rođen kao Davor Sučić u Sarajevu i vrlo brzo je došao u naselje Koševo, rađeno malo drugačije od tipičnih socijalističkih okruženja, sa puno parkova i zelenila.

Tu je naučio da treba paziti pred kim se praviš važan, ali tu je i zavoleo muziku i uhvatio gitaru u ruku već sa 12 godina.

Ubrzo je nastao i prvi bend sa Nenadom Jankovićem, kasnije poznatim kao dr Nele Karajlić, s kojim je vežbao u stanu uz dozvole predsednika kućnog saveta, Neletovog oca.

Kratko je koristio pseudonim Elvis J. Spahović pre nego što se odlučio za ovaj opštepoznati, a za njega kaže da je nastao kada je obukao beli sako poput onog koji je nosio kriminalac pod imenom Sejo.

Radio je na TV seriji Top lista nadrealista, u kojoj su se pojavljivali i mnogi članovi benda kako su prolazili kroz njega i bio je prisutan tokom čuvene afere „Crk’o Maršal!“.

Tada im je pomogao Emir Kusturica, koji im je omogućio da sviraju nakon što nisu baš bili pogodni svima i koji je nakratko uskočio kao basista Zabranjenog pušenja.

U trenutku kada je u Sarajevu i Jugoslaviji novi talas preuzimao primat, Sučić je bio jedan od onih koji su osnovali takozvani novi primitivizan, u čemu je pomogao i dotadašnji član benda Elvis J. Kurtović.

Bend Zabranjeno pušenje napustio je 1990. godine zbog različitih ideja sa kolegama iz benda, prvenstveno sa Neletom Karajlićem.

Hteo je da očuva ideju novog primitivizma bez kompromisa, a nije hteo ni da napusti svoj grad uprkos ratu. Tek po završetku se preselio u Zagreb.

Nele Karajlić se u međuvremenu seli u Beograd i nastavlja da snima i svira sa bendom Nele Karajlić & Zabranjeno pušenje, kasnije No smoking orkestra, a Sučić odlučuje da obnovi Zabranjeno pušenje 1997. godine.

Od tada snima još nekoliko studijskih albuma i kaže za sebe da je veći deo godine na turnejama, ali je u poslednje vreme intenzivirao optužbe na račun Karajlića, za koga kaže da neovlašćeno izvodi pesme koje nisu njegove.

Davor Sučić diplomirao je medicinu, nakon čega je započeo specijalizaciju iz psihijatrije, a mnogo kasnije diplomirao je istoriju.

Dva puta se ženio i ima troje dece, ćerku iz prvog i sina i ćerku iz drugog braka. Bavi se i humanitarnim radom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari