Zabranjeno pušenje tuži RTS, Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Zbog zloupotrebe autorskih prava grupa Zabranjeno pušenje podnela je tužbu Višem sudu u Beogradu protiv Radiotelevizije Srbije (RTS), Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića.

U pismu menadžmenta grupe Zabranjeno pušenje i Seje Sexona navedeno je da se „uprkos činjenici što je pre nešto više od 15 dana frontmen grupe Zabranjeno pušenje Sejo Sexon ukazao na brojne slučajeve zloupotrebe svojih autorskih prava, nažalost i dalje svedoči njihovom kršenju“.

Zbog toga su, kako navode, jutros podneli tužbu Višem sudu u Beogradu protiv Radiotelevizije Srbije, Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića.

Tužbu možete pročitati i preuzeti na ovom linku.

Naime, kako navode u pismu, dana „21. juna 2022. Nele Karajlić i Stefan Milenković su u Beogradu na Tašmajdanu održali koncert pod komercijalnim nazivom „Rock el Clasico“. Pritom su, dodaju – bez ikakvog obaveštavanja autora pesama Sexona neovlašćeno, nakaradno i kičerajski potpuno izmenili prvobitni duh dela i na taj način izveli pesme Posljednja oaza (Fikreta), Zvijezda nad Balkanom, Hadžija il’ bos, Balada o Pišonji i Žugi i Ibro Dirka.

„Budući da su za navedeni koncert prodavali ulaznice, na taj su način bez dozvole autora prodavali dotični projekat kao svoj i na taj način grubo zloupotrijebili autorsko djelo. Istovremeno su Radioteleviziji Srbije ustupili prava za snimanje koncerta i tu je snimku naknadno Radiotelevizija Srbije, isto tako bez dozvole autora, emitirala u svom programu, a zatim podigla na svoj YouTube kanal te monetizirala, što znači da trenutno Radiotelevizija Srbije bez ikakve dozvole autora ostvaruje financijsku dobit korištenjem ukradenog autorskog djela. Snimka je u ovom trenutku i dalje dostupna na YouTubeu na linku„, navodi se u pismu.

Kako dalje navode, pregledom snimka može se uočiti da su na odjavnoj špici vrlo pedantno pobrojani svi koji su sudelovali u realizaciji snimka, od izvođača, tehničara, kamermana, a jedini koji nigde nije spomenut je upravo Sejo Sexon, autor više od 70 posto autorskog materijala sa snimljenog koncerta.

„Isto tako sa žaljenjem moramo konstatirati da ovo nije izdvojen primjer i da pjesama Seje Sexona, potpuno prearanžiranih i korištenih bez ikakvog obavještenja i dozvole, ima i na kanalima drugih medijskih kuća. Jednu od snimaka istog programa, dvojca Milenković-Karajlić, na kojima se, opet bez dozvole autora te bez navođenja autorstva u potpisu, neovlašteno prodaje i koristi autorsko djelo, možete pogledati i na YouTube kanalu televizije Nova S„naveli su u pismu.

Iz grupe su u pismu istakli da se „ta snimka također monetizira“, te da se njenim emitovanjem (opet bez ikakve dozvole autora) neovlašćeno ostvaruje finansijski prihod.

„Ovim putem apeliramo na sve medijske kuće, koje bez dozvole autora na svojim platformama i u svojim programima koriste autorsko djelo Seje Sexona, da momentalno prestanu s takvom praksom. Svi podaci vezani za zaštitu imena, žiga i autorskih pjesama Zabranjenog pušenja već su 15 dana dostupni javnosti na linkovima: Link na članak sa svim podacima o zaštiti imena i autorskih pjesama; Link na prijave djela grupe Zabranjeno pušenje SOKOJ-u od 1984. do 1990; Link na dokumente iz kojih se vidi da je ime Zabranjeno pušenje vlasništvo Seje Sexona na području EU, USA, Australije te svih zemalja bivše Jugoslavije“, naveli su iz benda Zabranjeno pušenje“, ističe se u saopštenju.

U pismu stoji da su se tim putem javnost i mediji i do sad mogli uveriti u istinitost njihovih tvrdnji.

Za sada, kako navode, grupa Zabranjeno pušenje osim gore navedene tužbe neće podizati nove, ali isto tako, nakon današnjeg dopisa na ovu temu više neće javno istupati niti upozoravati medije i izdavače. Oni ukazuju da će u slučaju da se ovakva praksa neovlašćenog korišćenja autorskog dela nastavi, svaki pojedinačni slučaj biti prosleđen njihovim advokatima na postupanje.

Takođe upozoravaju i sve organizatore koncerata u zemlji i inostranstvu da će preduzeti pravne mere i protiv zloupotrebe zakonski zaštićenog imena grupe, kao i autorskih dela registrovanih u agencijama SOKOJ, AMUS i HDS-ZAMP.

Grupa Zabranjeno pušenje će sav prihod ostvaren sudskim postupkom, kako je navedeno u tužbi, donirati u humanitarne svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari