RTS o tužbi Zabranjenog pušenja: Nećemo učestvovati u poznatom ličnom sukobu dvojice bivših članova grupe 1Photo: Antonio Ahel/ATAImages

Nakon što su grupa Zabranjeno pušenje i njen frontmen Seje Sexon objavili da će tužiti Radioteleviziju Srbije (RTS), Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića zbog zloupotrebe autorskih prava oglasio se i Javni servis.

Oni su u svom zvaničnom saopštenju naglasili da je deo slučaj koji se njih tiče poprilično neosnovan.

„Tužbeni zahtev prema RTS-u je neosnovan. Radio-televizija Srbije poštuje prava svih autora. Pravo na sve vidove korišćenja sopstvenog snimka koncerta dr Neleta Karajlića (Nenada Jankovića) i Stefana Milenkovića RTS je stekao na osnovu ugovora sa organizatorom koncerta, koji je predmet tužbe muzičkog autora Davora Sučića, poznatog kao Sejo Sekson.

Na osnovu ovog ugovora RTS je snimio i emitovao navedeni koncert i postavio ga na svoj YouTube kanal, a organizator se obavezao da će regulisati prava svih muzičkih autora čija dela su izvedena na ovom koncertu. RTS neće učestvovati u javnosti poznatom ličnom sukobu dvojice bivših članova grupe „Zabranjeno pušenje“ naveli su u svom saopštenju iz RTS-a.

Kako je prethodno u pismu menadžmenta grupe Zabranjeno pušenje napisano, Nele Karajlić i Stefan Milenković su u Beogradu na Tašmajdanu održali koncert pod komercijalnim nazivom „Rock el Clasico“. gde su bez ikakvog obaveštavanja autora pesama Sexona neovlašćeno, nakaradno i kičerajski potpuno izmenili prvobitni duh dela i na taj način izveli pesme Posljednja oaza (Fikreta), Zvijezda nad Balkanom, Hadžija il’ bos, Balada o Pišonji i Žugi i Ibro Dirka.

Zbog toga su, kako navode, podneli tužbu Višem sudu u Beogradu protiv Radiotelevizije Srbije, Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića.

Delovanje Radiotelevizije Srbije je sporno jer su isto tako bez dozvole autora, emitovali u svom programu ovaj koncert, a zatim podigli na svoj YouTube kanal i monetizovali snimak i bez ikakve dozvole autora ostvarili finansijsku dobit korišćenjem ukradenog autorskog dela. Snimak je u ovom trenutku i dalje dostupan na YouTubeu, navodi se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari