Dejvid Linč u fokusu 1

Festival američkog nezavisnog filma održava se po treći put u Domu omladine Beograda, a ove godine u fokusu je najveća ikona nezavisnog filma – Dejvid Linč.

Publika će imati ekskluzivnu priliku da po prvi put u Beogradu vidi hipnotički dokumentarac „Dejvid Linč – umetnički život“, premijerno prikazan u Veneciji, u kome veliki autor sugestivno pripoveda o svom detinjstvu, fantazmagorijama i umetničkom sazrevanju. Posveta Linču biće upotpunjena projekcijom filma „Buđenje Lilit“, Monike Demeš, horora čiji je umetnički supervizor upravo ovaj veliki reditelj.

Ovogodišnji festival IndieBelgrade, koji počinje večeras, vodi publiku u onu drugu Ameriku, van velikih gradova, gde često još uvek živi „stari duh“ velikih prostranstava i običnih ljudi, jake volje i nade, ali i potisnutih osećanja, navodi se u saopštenju. Upravo je takav film Vejna Robertsa koji otvara Festival – „Kejti kaže zbogom“. Prikazana u Torontu i Roterdamu, ova sugestivna drama govori o sedamnaestogodišnjoj prostitutki iz malog šoferskog svratišta u Arizoni, a glavnu ulogu igra sve popularnija američka glumica Olivija Kuk. Roberts će biti gost festivala, i održaće i masterklas studentima i mladim filmskim umetnicima.

Na programu su i filmovi: „Priče iz Zapadne Virdžinije“, koji postavlja pitanja moralnog integriteta sredine u pozadini jednog zločina u malom gradu. Istragom zločina bavi se i „Čovek iz Rina“ Dejva Bojla. Triler sa lirskom notom je i „Prazan metak“ Erika Risea snimljen u pustinji oko Las Vegasa, dok njujoršku atmosferu donosi romantična komedija „Lora usvaja macu“ Majkla Ferela o nemogućim ljubavima jedne ambiciozne spisateljice. Festival traje do 1. oktobra. 

Linčovski septembar 

U Kulturnom centru Beograda do 30. septembra traje izložba fotografija Dejvida Linča pod nazivom „Male priče“. Izložba je premijerno prikazana 2014. godine u Evropskoj kući fotografije u Parizu. Autor je izložio pedeset šest crno-belih fotomontaža ili fotografika, među kojima se izdvajaju podciklusi Enterijeri u galeriji Argtet i Glave u galeriji Podrum. Kao deo pratećeg programa ove postavke pre desetak dana prikazan je i film „Meditacija, kreativnost i mir“ o Linčovoj opsesiji transcendentalnom meditacijom, a nakon projekcije je putem Skajpa slavni reditelj razgovarao sa publikom u Dvorani Kulturnog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari