Dela umetnika iz Užica u Kulturnom centru Beograda 1

Dela osam likovnih umetnika koji žive u Užicu ili su rođeni u Užicu biće izložena na izložbi „Ovo (ni)je Užička republika!“, koja će moći da se pogleda od 26. maja do 7. jula u galeriji Podroom, Kulturnog centra Beograda.

Biće izloženi radovi Aleksandra Dimitrijevića, Miloša Gavrilovića, Dejana Klementa, Ere Milivojevića (1944 – 2021), Tanje Ostojić, Nikole Radosavljevića, Ljiljane Šunjevarić i Miloša Vučićevića.

O relevantnosti umetničkog delovanje umetnica i umetnika koji su rođeni u Užicu za savremenu vizuelnu scenu regiona, ali i Evrope, jer neki od njih žive i rade van Srbije, govori njihov kontinuirani, veoma često samoorganizovani rad oko Galerije Reflektor i Udruženja vizuelnih umetnika Užica, kao i  nagrada „Jelena Šantić“, koju su pre nekoliko godina dobili za hrabrost i iskorak ka stvaranju nove lokalne umetničke zajednice.

Polazna tačka u građenju izložbe je teritorija, odnosno mesto rođenja i zajedničko iskustvo kao potencijal za kolektivno delovanje. Konceptualno, bilo bi najlakše objediniti ideju o oslobođenoj ili poluoslobođenoj teritoriji pod naziv „Užička republika“.

Međutim, kako se navodi u najavi postavke, u naslovu koji sada to negira, ali ne u potpunosti, umetnici žele da skrenu pažnju na opasnost od transformacije oslobodilačkog karaktera, koji vremenom može da postane temelj za sasvim drugačiju paradigmu. Iako tematski različiti, svi radovi na izložbi se precizno i kritički odnose prema ovom transformativnom i hipokriznom karakteru sistema u kome živimo.

U najavi se ističe i to da izložba ne prikazuje mogući „presek“ užičke savremene vizuelne umetničke scene i da radovi nisu vezani isključivo za lokalni kontekst, iako je on poslužio kao jedna vrsta baze i polazne tačke za dalje promišljanje o samom procesu nastajanja jedne izložbe.

Radove su izabrali Aleksandar Dimitrijević, Zorana Đaković Minniti, Katarina Kostandinović, a detaljnije informacije o umetnicima i izložbi mogu se pročitati ovde.

Uloga umetnika i krize

Pitanja koja radovi pokreću, ističe se, odnose se na umetničku produkciju, položaj i ulogu umetnika i umetnica u društvu i sve one krize i nevolje sa kojima se iznova susrećemo – migracije, različite vrste diskriminacija i nasilje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari