Bistu znamenitog srpskog pesnika i slikara Đure Jakšića, koja je sedam decenija stajala u porti crkve (manastira) Svetog Đorđa, na brdu Liparu (na razmeđu šumadijskih sela Donja i Gornja Sabanta), policija je prekjuče, gotovo za Riplija, pronašla na kragujevačkom gradskom smetlištu, u naselju Jovanovac.

Bistu znamenitog srpskog pesnika i slikara Đure Jakšića, koja je sedam decenija stajala u porti crkve (manastira) Svetog Đorđa, na brdu Liparu (na razmeđu šumadijskih sela Donja i Gornja Sabanta), policija je prekjuče, gotovo za Riplija, pronašla na kragujevačkom gradskom smetlištu, u naselju Jovanovac. Policija je bistu Đure Jakšića juče predala Mesnoj zajednici u Donjoj Sabanti. Indikativno je da je nestanak biste Đure Jakšića iz porte manastira Sveti Đorđe, na Liparu, policiji prijavio starešina tog manastira, arhimandrit Sava. Isti onaj arhimandrit Sava koji je, u avgustu 2004, srušio ne samo bistu Đure Jakšića no i postament na kojem je ona (bista) stajala. Starešina liparskog manastira je taj svoj čin obrazložio sopstvenim stavom, prema kojem, „pijancu, rarzvratniku i bezbožniku Đuri Jakšiću, koji je razgovarao sa pticama, umesto da ide u crkvu“, nije mesto u crkvenoj porti.
Kako je najšira domaća javnost bila zgranuta tim vandalskim činom, o kojem su odmah i zvanično, od Udruženja „Liparski dani“, bila obaveštena sva nadležna ministarstva, kao i patrijarh Pavle, to je ubrzo, po nalogu Patrijaršije SPC i vladike šumadijskog Jovana, bista Đure Jakšića vraćena u portu manastira na Liparu, gde je do rušenja stajala gotovo sedam decenija. Predsednik „Liparskih dana“ Toma Grujić juče je, ovim povodom, za Danas rekao da „ne može da tvrdi, ali da, ipak, pretpostavlja da je i ovo što se ovih dana dešava sa bistom Đure Jakšića maslo starešine manastira na Liparu, arhimandrita Save“, koji ga je, veli, nedavno zvao „da se dogovore gde da premeste spomenik Đuri Jakšiću“.
Veliki srpski pesnik i slikar Đura Jakšić učiteljevao je u školi na Liparu 1865/66. godine. Tu je napisaio i jednu od najlepših pesama srpskog romantizma – „Na Liparu“, u kojoj se, kako to primećuje i arhimandrit Sava, umesto crkvi, za nedaće koje su ga za života snalazile, jada pticama. Priče i predanja o učiteljskim danima Đure Jakšića u ovom delu Šumadije prenosile su se decenijama s kolena na koleno. Zahvalni žitelji Donje i Gornje Sabante, podigli su, u oktobru 1936. na Liparu, spomen bistu znamenitog pesnika i slikara. Ostalo je zabeleženo da su otkrivanju spomen-biste Đure Jakšića na Liparu, u oktobru 1936, prisustvovali zvaničnici ondašnjeg Ministarstva prosvete i brojne ugledne zvanice iz Šumadije i cele Srbije. Na prelepom i pesmom opevanom Liparu, spomen-bista Đure Jakšića mirovala je sve do avgusta 2004. Od tada počinje da deli neveselu sudbinu pesnika i slikara kome je i podignuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari