Domingo odustao od nastupa u Metropolitenu posle optužbi o seksualnom uznemiravanju 1Foto: EPA-EFE/LISI NIESNER

Operska zvezda Plasido Domingo prihvatio je da se povuče iz niza nastupa zakazanih u Metropoliten operi u Njujorku posle optužbi brojnih žena o seksualnom uznemiravanju, saopštila je sinoć ta operska kuća.

Domingo je nagovestio da nikad više neće nastupati u Metropolitenu.

On je trebalo večeras da nastupa na otvaranju sezone u glavnoj ulozi u Verdijevom „Makbetu“. To bi bilo njegovo prvo pojavljivanje u nekoj operskoj kući u SAD od kada je agencija AP objavila da su ga brojne žene optužile za nedolično ponašanje.

Metropoliten je bio pod sve većim pritiskom da otkaže Domingove nastupe ali je generalni direktor Piter Gelb ponovio izvođačima na probi u subotu da ta operska kuća čeka rezultate istrage Opere Los Anđelesa gde je Domingo bio generalni direktor od 2003. i Američkog udruženja muzičkih umetnika koji predstavlja razne operske izvođače.

Domingo koji je učestvovao na probama izdao je saopštenje u kome je napisao da je završena  njegova karijera u Metropolitenu, posle 706 nastupa kao pevač i 169 kao dirigent.

„Počeo sam u Metropolitenu sa 27 godina i pevao sam u ovom fantastičnom pozorištu 51 uzastopnu, veličanstvenu godinu. Dok snažno osporavam nedavne navode o meni, i zabrinut sam zbog klime u kojoj su ljudi osuđeni bez odgovarajućeg pravnog procesa, kada razmislim verujem da bi moje pojavljivanje u ovoj produkciji Makbeta skrenulo pažnju sa teškog rada mojih kolega na bini i iza scene. Kao rezultat toga tražio sam da se povučem“, napisao je Domingo.

On se zahvalio rukovodstvu Metropolitena što mu je uslišilo taj zahtev.

„Srećan sam da sam sa 78 godina mogao da pevam divnu glavnu ulogu na probi Makbeta, što smatram svojim poslednjim nastupom na pozornici Metropolitena“, napisao je on.

U svom saopštenju operska kuća je navela da je Domingo prihvatio da se povuče iz svih budućih nastupa u Metropolitenu, i da ta odluka stupa na snagu odmah.

Generalni direktor Piter Gelb je poslao imejl zaposlenim u Metropolitenu u kome navodi da su zahvalni Domingu što je uvideo da treba da se povuče.

Orkestar Filadelfije, Opera San Franciska i Opera Dalasa prethodno su otkazali najavljene koncerte na kojima je trebalo da nastupa Domingo, posle objava navoda o njegovom seksualnom uznemiravanju žena.

Domingo je i posle tih objava nastupao u Evropi. Dobio je ovacije posle nastupa u Verdijevoj Luizi Miler na Festivalu u Salcburgu, 25. i 31. avgusta, što je bio prvi njegov nastup posle objavljivanja optužbi protiv njega.

Dve žene koje su optužile Dominga Andžela Tarner Vilson, i Patriša Vulf rekle su da su sa olakšanjem primile vest da se povukao.

Domingov sledeći najavljen nastup je u Verdijevom „Nabuku“ u Ziriškoj operi 13. oktobra. Sledeći zakazan termin u Americi je u Operi u Los Anđelesu 22. februara.

Željko Lučić koji je planiran da se uključi kasnije zameniće Dominga u svih šest nastupa u Makbetu u Metropolitenu.

Domingo je takođe trebalo da ima četiri nastupa u Pučinijevoj Madam Baterflaj u novembru.

Pored objavljivanja da se Domingo povlači Gelb je rekao da Metropoliten suspenduje tenora Vitorija Grigola dok se ne dobiju rezultati istrage koju je u utorak pokrenula Kraljevska opera u Londonu. Istražuje se navodni incident 18. septebra kada je on pevao glavnu ulogu u Gunoovom Faustu za vreme turneje u Tokiju. On je optužen da je neprikladno dirao jednu pevačicu dok je bio na bini.

Četrdesetdvogodišnji Grigolo trebalo je da ima šest nastupa kao Alfredo u Verdijevoj Travijati u Metropolitenu u februaru i martu.

Metropoliten je otpustio dirigenta Džejmsa Levajna u martu 2018 godine pošto je pravna firma koju je ta operska kuća angažovala pronašla dokaze o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju. Levajn je negirao optužbe, tužio je tu opersku kuću za klevetu i prekid ugovora, slučaj je rešen dogovorom prošlog meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari