Đorđević o seksualnom uznemiravanju na FPN: Nemoguće pokrenuti postupak na osnovu anonimne prijave 1Foto: Jovana Stanković/ Danas

Docentkinja na Fakultetu političkih nauka (FPN) i poverenica za ravnopravnost na tom fakultetu Biljana Đorđević izjavila je danas, komentarišući brojna svedočenja studentkinja o seksualnom uznemiravanju jednog profesora FPN, da je nemoguće pokrenuti disciplinski postupak na osnovu anonimnih prijava na internetu.

Đorđevi je rekla za televiziju N1 da mora postojati neka vrsta razgovora, kako bi postojao osnov da se ode kod dekana fakulteta.

Upitana zašto se studenti i studentkinje obraćaju preko društvenih mreža a ne poverenicama, navela je da je pitanje da li oni uopšte znaju da postoje poverenice na FPN i da je verovatno lakše bilo šta objaviti na društvenim mrežama gde ste anonimni i očekujete da se nešto reši.

Prema njenim rečima, na fakultetu postoje dva pravilnika – jedan o sprečavanju seksualnog uznemiravanja i drugi o disciplinskom postupku, ali oni nisu zaživeli kao nešto što svi studenti znaju i koriste.

„Mi smo se kao fakultet odlučili da imamo i tri poverenice da bismo dali mogućnost studentima i zaposlenima da se obrate. Mi služimo kao osobe kojima bi trebalo, kada se oni koji osećaju ugroženo, jave za neformalni razgovor i da im damo savet u zavisnosti od onoga što čujemo i da u saglasnosti sa žrtvom postupamo – ili da se obraćamo dekanu ili osobi koja je optužena da je učinila seksualno uznemiravanje“, rekla je Đorđević.

Ona je kazala da poverenice mogu da daju i savete šta su pravne mogućnosti van fakulteta, ali i za pokretanje disciplinskog postupka.

Bivše i sadašnje studentkinje Fakulteta bezbednosti i Fakulteta političkih nauka na Instagram stranici „Ženske solidarnosti“ podelile su ranije svoja iskustva s određenim profesorima, a koja se mogu okaraterisati kao seksualno uznemiravanje.

Studentkinje su navele da je jedan profesor FPN-a na predavanju komentarisao ruke i ramena studentkinje i iznosio niz drugih komentara, koji bi mogli da se tumače kao seksualno uznemiravanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari