Poverenica Janković: Izuzetno važno što je donet Pravilnik o sprečavanju seksualnog uznemiravanja na Univerzitetu u Beogradu 1foto FoNet/Medija centar

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštila je danas da je izuzetno važno što je Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja na Univerzitetu u Beogradu donet i što su imenovani poverenici na fakultetima.

Kako se navodi u saopštenju, poverenica je održala obuku u Rektoratu Beogradskog univerziteta, povernicima i poverenicama za ravnopravnost koji su u skladu sa Pravilnikom Univerziteta zaduženi za prevenciju i sprečavanje seksualnog uznemiravanja zaposlenih i studenata, kao i za suzbijanje svakog oblika diskriminacije.

Janković je ukazala da prijavljivanje nedozvoljenog ponašanja nije lako i da je potrebna hrabrost, naročito kada se ono dešava u sredinama u kojima ne postoji ravnoteža moći ili kada je osoba koja prijavljuje nedozvoljeno ponašanje u nekom obliku zavisnog položaja. „Činjenica da neko ima moć, ni u kom slučaju ne daje za pravo toj osobi da krši bilo čiji fizički ili psihički integritet i da nezakonito koristi svoju poziciju“, rekla je poverenica, a navodi se u saopštenju.

Ona je dodala da svaki uspešno rešen slučaj šalje poruku da je seksualno i bilo koje drugo rodno zasnovano uznemiravanje zabranjeno i kažnjivo, zbog čega ne treba ćutati.

Janković je istakla da prijave poverenicima na fakultetima, nisu smetnja da se zaposleni, studenti ili studentkinje obrate i direktno pritužbom instituciji Poverenika, što ih je pozvala i da učine ukoliko trpe bilo koji oblik rodno zasnovanog uznemiravanja i diskriminacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari