Doprinos francuskoj i svetskoj umetnosti i kulturi 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Ambasador Francuske Frederik Mondoloni uručio je sinoć Orden umetnosti i književnosti u rangu viteza Tijani Palkovljević Bugarski, istoričarki umetnosti i upravnici Galerije Matice srpske, i Milošu Konstantinoviću, književnom prevodiocu.

Dodeljujući ordene, Mondoloni je istakao da se ovim činom „ukazuje čast likovnoj umetnosti i jeziku, sinonimima za prenošenje kulture i tradicije“, a potom govorio o bogatim karijerama dvoje ovogodišnjih laureata. Posebno je istakao da njihov predani rad ima veliki doseg u približavanju francuske i srpske kulture. Naglasio je angažovanje Tijane Palkovljević Bugarski na kulturnoj razmeni i širenju kulture, na modernost njenih inicijativa, dok je govoreći o Milošu Konstantinoviću ukazao da on godinama radi na promovisanju francuske kulture i književnosti u Srbiji.

Tijana Palkovljević Bugarski je primetila da ovo priznanje za nju ima dvostruki značaj – institucionalni i privatni. Između ostalog, rekla je: „Ovo odlikovanje doživljavam kao priznanje našeg institucionalnog uverenja da prezentovanjem kulture drugih evropskih naroda, doprinosimo ne samo njihovom boljem poznavanju u našoj sredini, već i boljem ugledu srpske kulture u širem evropskom kontekstu.“

Utisak na sve prisutne na svečanosti ostavile su i njene reči zbog čega je Orden viteza za nju i lična satisfakcija: „Moj otac je za sebe govorio da je francuski đak, i redovno nam je na nedeljnim ručkovima recitovao stihove iz predstave u kojoj je glumio na francuskom kao dečak u osnovnoj školi. Moja ljubav prema francuskoj kulturi je utemeljena u tom malom porodičnom ritualu i ja sam sigurna da bi on danas bio ponosan što smo od francuskog đaka stigli do francuskog viteza.“

Miloš Konstantinović je rekao da mu je velika čast što je odlikovan Ordenom i što to priznanje ima priliku da podeli sa prijateljima, posebno iz Francuskog instituta koji je svetionik u kulturi Srbije.

Orden umetnosti i književnosti ustanovljen je 1957. godine i ima tri ranga – viteza, oficira i komandora. Dodeljuje ga francusko Ministarstvo kulture „osobama koje su se istakle stvaralaštvom na polju umetnosti ili književnosti i time doprineli francuskoj i svetskoj umetničkoj i kulturnoj baštini“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari