Dostojno obeležili 110 godina od Mileninog rođenja 1Foto: M. Veljković

Za Fondaciju „Milenin dom“ 2019. godina bila je u znaku jubileja, jer se brojnim aktivnostima obeležilo 110 godina od rođenja Milene Pavlović Barili.

Tim povodom, u Domu Jevrema Grujića u Beogradu priređena je izložba Mileninih dela, koju je videlo preko 20.000 posetilaca. U maju mesecu izložbu Mileninih dela imala je priliku da vidi i publika u Kragujevcu.

Naredna značajna izložba usledila je u „Noći muzeja“, kada su posetioci, po prvi put, videli neke od karikatura koje je Milena uradila dok je boravila na dvoru kraljevske dinastije Karađorđević.

“Na datum Mileninog rođenja, 5. novembra, otvoreno je i 17. Bijenale “U svetlosti Milene”, uz učešće 16 umetnika iz zemlje i inostranstva. Fondacija je sa partnerima u projektu ,,Mileni u čast” – udruženjem likovnih umetnika koje nosi Milenino ime i  Kolom srpskih sestara „Bosiljka Bosa Pavlović”, priredila izložbe u Požarevcu, Golubačkoj tvrđavi i Ruskom domu”, kazala je direktorka Milenine galerije, Ljiljana Dabić.

Iz godine u godinu Milenina galerija privlači sve veći broj posetilaca. U prvih 6 meseci ove godine, bilo ih je čak 8.100, koliko ih je bilo tokom cele 2016. Beleži se i sve veći porast inostranih posetilaca, zbog čega su ove godine urađeni vodiči na engleskom, ruskom, italijanskom, nemačkom i francuskom jeziku. Fondacija je preko svojih partnera učestvovala i na sajmu turizma u Beču, odakle se broj posetilaca povećava iz godine u godinu.

„U toku naredne godine, kada se planiraju i dve gostujuće izložbe u našoj zemlji, fokus smo usmerili na izdavanje publikacija iz velike istorijske građe koju Fondacija poseduje. Mogu da najavim da će biti lepih iznenađenja za ljubitelje umetnosti i književnosti. Naravno, publika će biti blagovremeno obaveštena o promociji publikacija i knjiga koje budemo objavili“, rekla je direktorka.

Ono što je godinama problem Fondacije, to je nedostatak izložbenog prostora, jer se u depou nalazi više od 800 umetničkih dela koji su nedostupni široj javnosti.

„Naš veliki problem je nedostatak izložbenog prostora, ali ćemo i njega rešiti zahvaljujući velikoj pomoći lokalne samouprave. Iz budžeta je opredeljeno 4.000.000 dinara za izradu Idejnog i urbanističkog rešenja, uz izradu projektno-tehničke dokumentacije za dogradnju, sanaciju i rekonstrukciju postojećeg galerijskog prostora, čime bi Fondacija dobila 7 puta veći izložbeni prostor“, rekla je direktorka.

Projekat

“Izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju galerije je u toku i nadamo se da će biti završena 2020. godine. Potom nam predstoji angažovanje u pribavljanju finansijskih sredstava za izgradnju istog, u čemu će i lokalna samouprava uzeti učešće”, rekla je direktorka Dabić.

Inventar

„U protekle dve godine radili smo na osavremenjavanju inventara za izložbe, poput nabavke stilskih lutaka kojima se prezentuje Milenin modni dizajn, a nabavili smo i nekoliko novih postamenata“, kazala je direktorka Dabić.

*Tekst je deo projekta Kultura i turizam u službi razvoja Požarevca koji sufinasira Grad Požarevac. Stavovi izneti u sadržaju ne odražavaju mišljenje sufinansijera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari