Dragan Bjelogrlić: Ovu seriju razumela bi i Netfliksova publika 1Foto: A. Ćuk

Ne znam da li je bolja od prve sezone, ali je svoja, a prvo, svaka vam čast da ste izdržali – poručio je glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić Bjela publici prvog javnog bindžovanja koja je na zatvorenoj projekciji u UK Stari grad tokom dva dana odgledala celu drugu sezonu „Senki nad Balkanom“.

Pre početka poslednje epizode, u pauzi, ispred zgrade UK Stari grad, ljubitelji bindžovanja živo su komentarisali kako je Bjela u nekoj od epizoda baš mnogo njih pobio, ali iz toga se nije moglo ništa zaključiti. Ono što je, međutim, bilo očito su podočnjaci bindžera i odsutan pogled kao u ovisnika. Jedan od njih kaže da je posle prvog dana bindžovanja imao flešbekove iz „Senki“ i da nikako nije mogao da se koncentriše na posao.

Poslednja epizoda koju je odgledala i vaša reporterka protekla je u potpunoj tišini, nijedna stolica nije zaškripala tokom projekcije, a uzbudljiv kraj izaziva tipičan sindrom bolesti zavisnosti, to jest traži nastavak. Bjela se s tim u vezi nije baš precizno izjašnjavao. Kazao je da je sretan jer je bindžovanje profunkcionisalo i da je sistem EON-a na 20 minuta poklekao pošto je u petak do 18 sati više od 3.000 ljudi samo u Srbiji kupilo seriju.

Na komentar da u „Senkama 2“ ima mnogo više istorije i politike, Bjela se našalio rekavši da kad su snimali scenu u kojoj Crnogorci preuzimaju klub da je i on sam tada rekao: „Sad snimate scenu kako ste došli i više niste otišli.“ Što se tiče dijaloga, od kojih bi neki mogli komotno da se prebace u današnji trenutak, kao i mnoge političke situacije, Bjela je naglasio da oni koji su s njim pravili seriju ne mogu da znaju kako su se tačno odvijale stvari 1930-ih godina prošlog veka i da su je pravili iz svog iskustva i pameti!.

– Jatagan malu su stvarno hteli da ruše, a već nekoliko puta sam rekao da u „Senkama“ ne izvrćemo nijednu činjenicu već se bavimo okolnostima koje su do njih mogle da dovedu. Politike ima više zbog samog vremenskog perioda – 1938. godine. Hitler je već na vlasti, ubili su kralja, ustaše rastu, VMRO, komunisti postaju već ozbiljna činjenica. Ne možete politiku da izbegnete nikako – objasnio je Bjela.

On je skrenuo pažnju da se zajedno sa ekipom trudi da „Senke“ ne budu politička serija.

– Trudimo se da politika bude bekgraund, a da ljudske sudbine, policijski slučaj, mafija i putevi droge vezani za ovo podneblje budu u fokusu. Politika se prosto nametnula i te neke opservacije koje su konstanta – ukazao je Bjela.

On je istakao nekoliko njemu lično upečatljivih replika u tom kontekstu.

– Meni je najjače kad Mustafa Golubić kaže: ‘Ovaj rat nikako da prestane.’ To je meni suština Balkana. Kao da taj rat, koji je davno počeo, nikako da se završi – ni rat između Srba i Hrvata, ni između monarhista i republikanaca. Meni je znakovita i konstatacija Stanka Pletikosića: ‘Znači bitno je sa koje si strane?’ i Tanetov odgovor: ‘Uvek je tako bilo.’ U tim senkama nad Balkanom je, čini se, uvek bilo važno ne da li se na pravoj, već na čijoj si strani i da li se neko uopšte ikad pitao šta je to prava strana – zaključio je Bjela.

Na pitanje da li bi inostrana publika, ukoliko seriju otkupi Netfliks, razumela njen komplikovan istorijski kontekst, Bjela odgovara da to i ne bi bilo toliko važno jer bi okvirno mogli da razumeju i taj deo, jer „Senke“ imaju dovoljno dobro razrađene žanrovske elemente – detektivsku priču, misterije… On takođe tvrdi da je serija idealna za bindžovanje jer ima formu produženog filma i drži pažnju.

Ovo poslednje se dalo shvatiti iz brojnih komplimenata Bjelogrliću nakon završetka prvog javnog bindžovanja, koje je inicirao i organizovao Nedeljnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari