Drugi Beograd Prajd pozorišni festival od 14. do 19. septembra 1Foto: Arhiva BDP

Hartefakt fond će u okviru ovogodišnje Nedelje ponosa organizovati drugi Beograd Prajd pozorišni festival. Ovogodišnje izdanje festivala održaće se od 14. do 19. septembra u smanjenom obliku, shodno epidemiološkim merama.

Tokom trajanja festivala, pored online debatnog programa Foruma Evropa „Politike četiri zida“ koji će 14.09. (od 12 časova uživo na Hartefaktovoj Facebook strani) otvoriti festivalsku nedelju sa ciljem da ukaže na različite posledice koju je pandemija imala na LGBTIQ zajednicu, Hartefakt fond će u saradnji sa Beogradskim dramskim pozorištem  organizovati i dva igranja predstave Fine mrtve d(j)evojke, u petak 18. i subotu 19. septembra, sa početkom od 21 čas.

Fine mrtve d(j)evojke, u režiji Patrika Lazića, prema tekstu Mate Matiševića, nastala je kao diplomska predstava, koja kroz priču o lezbejskom paru, studentkinjama koje se doseljavaju u novi komšiluk, prikazuje društveni paradoks u kome je društveno prihvatljivije mrzeti bilo koga, nego voleti.

Predstava se kroz različite situacije koje par doživljava u novoj sredini hrabro sukobljava sa naučenim i ustaljenim obrascima ponašanja, koji često vode u (auto)destrukciju.

U predstavi igraju Iva Ilinčić, Ivana Nikolić, Jadranka Selec, Milan Zarić, Paulina Manov, Ivan Tomić, Ivan Zarić, Daniel Sič, Slađana Vlajović, Vladan Milić, Zoran Đorđević i Teodor Vinčić.

Karte za oba igranja možete kupiti na blagajni BDP svaki dan od 10 do 14 i od 18 do 21 časova, na svim prodajnim mestima Ticket Vision-a, kao i putem sajta www.tickets.rs

Beograd Prajd pozorišni festival zamišljen je kao godišnji događaj koji će se održavati tokom Nedelje Ponosa.

Cilj festivala je podizanje vidljivost problema LGBTIQ+ zajednice i, još važnije – nalaženje prostora za rešenja i za dijalog.

Nakon završetka festivala, 21. septembra, od 12 časova uživo na Hartefaktovoj Facebook strani, održaće se druga u nizu online debata Foruma Evropa „Šta će biti posle Prajda?“ sa idejom da sumira utiske i iskustva problema s kojima se LGBTIQ osobe suočavaju na lokalnom nivou, kao i prostora za novo pozicioniranje aktivista i organizacija u Srbiji.

Drugi po redu, Beograd Prajd Pozorišni Festival realizuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Fonda za otvoreno društvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari