Bivši direktor Kulturnog centra Kikinda Srđan V. Tešin saopštio je da neće potpisati Aneks Ugovora o radu po kom treba da obavlja poslove domara u toj instituciji.



„Neću potpisati ovaj ponižavajući Aneks ugovora i, kao što je to bilo 2005. godine, kada su sadašnji lokalni funkcioneri bili članovi Srpske radikalne stranke a danas Srpske napredne stranke, opet ću ostati bez posla“, naveo je Tešin u otvorenom pismu javnosti.

On je precizirao da je od Kulturnog centra Kikinda dobio ponudu za zaključenje Aneksa Ugovora o radu, po kome treba da bude raspoređen na mesto referenta za tehničke poslove i poslove održavanja, to jest domara Kulturnog centra. „U finansijskom, egzistencijalnom smislu, ponuđena mi je plata u visini koeficijenta 9,6, što je najniži koeficijent koji se može dodeliti nekom zaposlenom u Kulturnom centru. Doskora sam imao koeficijent 22,17“, napisao je Tešin.

On je od februara 2009. do novembra 2013. godine obavljao funkciju direktora Kulturnog centra Kikinda. Izabran je, kao nestranačka ličnost, na javno raspisanom konkursu na mandat od četiri godine. Razrešen je dužnosti pre isteka mandata, kada je vlast u Kikindi „upodobljena“ po republičkom modelu. Direktor je navodno „nestručnim, nepravilnim, nesavesnim radom prouzrokovao veću šetu ustanovi i tako nesavesno izvršavao svoje obaveze da su nastale veće smetnje u radu ustanove“, zbog čega ga je UO zatražio njegovu smenu.

Iz Opštine Kikinda, uz optužbe na račun Tešina da je oštetio budžet povećavši sebi platu, saopšteno je da je dolaskom novog rukovodstva u Kulturni centar usklađeno faktičko stanje sa pravnim i u skladu sa većpomenutom Uredbom i Aktom o sistematizaciji radnih mesta Tešin je raspoređen na potpuno odgovarajuće radno mesto, koje nije posao domara. Njegovo je pravo, dodaje se, da to prihvati ili ne.

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Dejan Ristićsastao se juče povodom najnovijih zbivanja oko „slučaja Tešin“ sa predsednikom opštine Kikinda, zamenikom predsednika opštine i članovima opštinskog veća zaduženim za kulturu, a zatim i sa Tešinom. On je izjavio da nema dileme da će pitanje koje se pokrenulo u Kikindi sa Tešinovim radnim mestom biti rešeno u skladu sa zakonom i činjenicom da se radi o jednom od najuglednijih književnih stvaralaca u Srbiji. „Verujem da ćemo se složiti da neko ko je ugledan stvaralac ne može biti tehnički referent i da na taj način devalviramo i opus književnika i čitavu oblast savremene književnosti“, ukazao je Ristić, koji je duboko uveren da niko tome ne teži. Kako kaže, stiče se utisak da se radi o pokušaju narušavanja integriteta uglednog književnika. „Ministarstvo kulture i informisanja, iako u Kikindi nema direktnih nadležnosti nad Kulturnim centrom, apeluje i na lokalnu samoupravu i na Tešina da narednih dana dođu do onog rešenja, koje će biti u skladu sa zakonom. Rešenja, koje će poštovati lični i profesionalni, književni integritet jednog od naših najuglednijih stvaralaca srednje generacije“, kazao je Ristići dodao da će naredni dani pokazati da „ono što zajedno želimo da uspostavimo u Srbiji i obnovimo jeste vrednosni sistem, zasnovan na poštovanju istinskih vrednosti i stvaralaca“, zaključio je Ristić.

Podrška PEN centra

Srpski PEN centar izdao je saopštenje ovim povodom u kojem ističu da su njihovi članovi „ogorčeni zbog progona i šikaniranja kojima je, u svom gradu, Kikindi, i na svom radnom mestu, u Kulturnom centru, izložen Srđan V. Tešin, jedan od najznačajnijih pisaca u novoj generaciji srpske književnosti“. „Preteća ponuda Tešinu da prihvati najmanje plaćeno i najmanje kvalifikovano radno mesto u Kulturnom centru Kikinda predstavlja nastavak organizovane hajke na ovog uglednog pisca i kulturnog radnika i nastavak pritiska kojim se ugrožavaju njegova građanska i ljudska prava i njegova egzistencija. Ovakva cinično omalovažavajuća ponuda je bahato divljanje vlasti i nastojanje da se bez posla ostavi književnik koji je u protekloj deceniji, zajedno s nekoliko svojih mlađih kolega, od Kikinde napravio jednu od najprepoznatljivijih tačaka na književnoj i kulturnoj mapi Srbije“, stoji u saopštenju PEN centra. Oni podržavaju njegovu odluku i dodaju smatraju da je odbijanje ponižavajućeg aneksa ugovora „stvar građanske odgovornosti i profesionalne samosvesti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari