Dug rodonačelniku modernog grada 1Foto: D. Eraković

Spomenik Jevremu Obrenoviću, rodonačelniku modernog Šapca od 1816. do 1831. godine, postavljen je na Cvetnom trgu u prisustvu većeg broja građana.

Pre četiri godine odabrano je rešenje za koje se smatra da najbolje karakteriše vrednosti i epohu kojoj je Jevrem pripadao, delo akademskog vajara Vladimira Tovića.

Ideja autora da u levoj šaci drži knjigu bila je prelomna da se komisija odluči za njega, zato što je mali broj velikih figura u društvenom životu Srbije koje prikazuju obrazovanje i duhovnost, kao važan vektor u razvoju društva i da to ne mora nužno da bude oružje.

Autor spomenika Vladimir Tović naveo je da mu je drago da je prihvaćena njegova zamisao da skulptura bude veličine 4,14 metara, jer je prostor zahtevao takve dimenzije. Spomenik je od bronze, glava je podignuta i karakter portreta je drugačiji nego na prvobitnoj skici.

– Razlika između skulptura od tri i četiri metra je kao da napravite šupu ili soliter. Najsrećniji sam što sam uspeo da realizujem ideju i nacrt. Svakim korakom sam bio zadovoljniji i uspeo sam da na velikoj skulpturi ostvarim kvalitativne elemente koji ne zaostaju za prethodnim skicama. To se ne dešava tako često, da uspevate da uradite monumentalnu skulpturu, a da zadrži kvalitete prethodne skice. Zahvalan sam članovima komisije koji su dobrim predlozima pomogli da skulptura kvalitativno bude na tom nivou, naglasio je Tović.

Umetnička livnica Dragana Ljubisavljevića iz Kovina uradila je zahtevan posao u dogovoru sa autorom i odliv odražava njegovu zamisao.

Autor rešenja za postament i veze za prostor ispred Doma vojske je arhitekta zaposlena u Gradskoj upravi Marijana Vasić Gavrilović. Igor Marsenić, član Gradskog veća, navodi značaj ovog čina za Šabac.

– Kasnimo sa ovim sigurno 120 godina, ali sam ponosan što sam deo generacije koja će odužiti svoj dug prema čoveku koji je stvorio ovaj grad. Skulptura simboliše sve što je važno za grad i govori o nama. Jevrem nije bio Šapčanin, govoreći jezikom ovog vremena, on nije imao ličnu kartu iz Šapca. Došao je u ovaj grad, stvorio ga – ulice, institucije – ostavio nasleđe kojim se ponosimo, arhitektonsko i urbanističko, ali i sistem vrednosti – otvorenost, pogled ka velikom svetu, obrazovanje. To nas definiše kao građane.

Ukupna vrednost celokupnog projekta je 50.000 evra. Predstoji i uređenje Doma Vojske za što je iz budžeta izdvojeno 50 miliona dinara, i to će upotpuniti čitav deo grada.

Tekstovi su deo projekta, koji se sufinansira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari