"Dušku Gojkoviću s ljubavlju": Nišvil će ove godine biti posvećen preminulom džez velikanu 1Duško Gojković: Foto Nišvil

Internacionalni džez festival Nišvil (Nišville) posvetiće predstojeće 29. izdanje najvećem džez muzičaru Srbije i Jugoslavije, preminulom Dušku Gojkoviću, koji je više puta nastupao na festivalu, a dobitnik je nagrade festivala za životno delo 2008 godine.

“Duško je festivalu posvetio kompoziciju ‘Nišville Jubilation’ koju je tada na Letnjoj pozornici i premijerno izveo sa svojim Internacionalnim bi bap kvintetom. Maestro Gojković je posle nastupa direktoru Nišvila Ivanu Blagojeviću poklonio raspisanu partituru ove kompozicije za džez kvintet. Posveta Nišvilu se našla i u ‘Songbuku’ (’Songbook’)- zbirci njegovih kompozicija. ‘Nišville jubilation’ je postala himna Nišvila, koju tokom festivala redovno izvode mladi muzičari u sklopu internacionalnih projekata Nišvil fondacije”, saopštio je festival.

U Nišvilu kažu da Gojković ima i svoju spomen sobu u Nišvil džez muzeju, kojem je 2018. godine poklonio svoju odoru, inače dar predsednika Makedonije povodom uručenja počasnog doktorata na Skopskom univerzitetu.

“Duško, nažalost, nije bio ni priblizno poštovan u Srbiji kao u inostranstvu”, pcenio je direktor Nišvila Ivan Blagojević, navodeći da on između ostalog u Japanu ima svoj fan klub, a da je jedan od najeltnijih tamošnjih džez klubova je na zidovima imao izloženu njegovu skoro kompletnu diskografiju, sa oko 150 naslova.

“Bio je posvećen umetnosti i svakodnevno vežbao, čak i u devedesetim godinama, što je retkost- jer je trubu najteže svirati u poznim godinama. Kao i sve prave velike zvezde- bio je skroman i jednostavan za saradnju”, rekao je Blagojević.

U Nišvilu podsećaju da Gojković, osim renomea vanserijskog trubača, u svetskim okvirima važi i za jednog od najinventivnijih džez kompozitora, čiji su mnoge kompozicije stekle status džez standarda.

Festival se ove godine održava od 4. do 13. avgusta, a glavni program od 10. fo 13. avgusta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari