Džez u zvuku orgulja Raphaela Wressinga 1

Raphael Wressing, majstor Hammond B3 orgulja, jedan od najznačajnijih mlađih evropskih blues-jazz muzičara, gostuje ovih dana u Srbiji. Pored jučerašnjeg koncerta u Novom Sadu, on danas (subota) nastupa u Beogradu u klubu Ulica (Balkanska 13), a poslednji termin, nedelja, 9. decembar, ostaje za Jagodinu, koncert će se održati u Jagodinskoj gimnaziji.

Trio će ovog puta, pored Raphaela, činiti i gitarista Enrico Crivellaro i bubnjar Florian Kasper.

Raphael Wressing svojim u isto vreme elegantnim i eksplozivnim stilom u protekloj deceniji stekao je status veoma cenjenog i traženog orguljaša na blues i jazz scenama mnogih država. U svakom trenutku učestvuje u nekoliko projekata i svake godine objavljuje bar po jedan CD. Među velikanima sa kojima je sarađivao su Larry Garner, Deitra Farr, Alex Schultz, Sax Gordon Beadle, Phil Guy, Craig Handy, Stanton Moore, George Porter Jr… Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja. 2001. godine austrijski magazin Concerto dodelio mu je prvo mesto za najbolji blues album, a 2004. njegov CD In Between proglašen je za jazz album godine. 2007. dobio je nagradu Preis Der Deutchen Schallplattenkritik za najboljeg jazz izvođača. Zahvaljujući prethodnim albumima Soul Gift i Soul Gumbo 2013 prestižni jazz magazin Downbeat ga je četiri puta (2013, 2015, 2016. i 2017) nominovao za orguljaša godine, a 2017. je u izboru Downbeatovih čitalaca proglašen za najboljeg Hammond orguljaša godine.

Ove godine objavio je novi album, Chicken Burrito, snimljen u Los Angelesu, sa gitaristom Alexom Schultzom i legendarnim bubnjarom Jamesom Gadsonom. Koncertna promocija ovog izdanja je u toku i u sklopu nje Wressing je i u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari