Zog i leteći doktoriFoto: Promo

Ova 2023. godina dvostruko je jubilarna za Džuliju Donaldson, britansku književnicu broj jedan i „kraljicu rime“ kad je reč o književnosti za decu i mlade – pre 30 godina objavila je prvu knjigu „A Skuash and a Skueeze“ o starici koja misli da joj je kuća premala, koliko traje i njena više nego planetarno uspešna saradnja sa ilustratorom Akselom Šeflerom.

Tim povodom u Mančesteru otvorena je izložba o zajedničkom stvaralaštvu ovog umetničkog „dvojca“, kome se na svakih 11 sekundi u Velikoj Britaniji proda jedna knjiga, a koji tamošnji mediji nazivaju Džonom Lenonom i Polom Makartnijem izdavaštva za decu.

Izložba će trajati do 1. januara 2024, a ovoj jubilarnoj godini Džulije Donaldson, koja se bliži dvestotom objavljenom naslovu, njen beogradski izdavač Kreativni centar upravo je objavio tri njene knjige, a do kraja 2023. u najavi je još toliko.

U neverovatnom prevodu Dejana Begovića, prvi put na srpskom jeziku pred čitaoce stiže zmajko Zog – odmah su izašle dve epizode – „Zog“ i „Zog i leteći doktori“, a tu je slikovnica „Puž morem skita na repu kita“, koja je bukvalno juče zvanično objavljena.

Sva tri nova naslova u Kreativnom centru potvrđuju recept Džulije Donaldson za svetsku slavu njenih knjiga za decu: „Dobra priča. Dobra rima. Pomalo strašno. Odlične ilustracije“.

Slikovnica “Puž morem skita na repu kita“, u prevodu originala kratko „Puž i kit”, pridružuje se jubileju svojih autora, ove godine slavi 20. rođendan.

Puž i kit
Foto: Promo

Ova uzbudljiva priča o avanturi i prijateljstvu, objavljena 2003. u Britaniji kao šesta zajednička knjiga Džulije Donaldson i Aksela Šeflera.

Prodata je u tri i po miliona primeraka širom sveta i prevedena na 29 jezika.

Književni kritičari Tajmsa i Gardijana nisu štedeli pohvale ocenjujući ovu poučnu i zabavnu slikovnicu „odvažnom i briljantnom, pravim uživanjem za čitanje naglas“.

Po ovoj ilustrovanoj priči o pužu avanturisti kome se san da plovi morima ispunio uz pomoć velikog grbavog kita na čijem repu obilazi svet, ali i spasava svog kabastog drugara kad ga oseka izbaci na peščanu obalu, najpre je urađen mjuzikl, a 2019. dobila je i svoju TV verziju koju je na Bi-Bi-Siju na Božić 2019. videlo sedam i po miliona gledalaca.

Zog na srpsku književnu scenu stiže već ovenčan svetskom slavom, a za očekivati je da će obožavaoci Grozona, verovatno najpoznatijeg junaka Džulije Donaldson i Aksela Šeflera, lako prihvatiti i mladog trapavog narandžastog zmaja koji u školi za zmajeve želi da bude najbolji u svom razredu i osvoji zlatnu zvezdu.

zog
Foto: Promo

Slikovnica “Zog” prati (ne)zgode ovog mladog ambicioznog zmajka u školi madam Zmajke koja “zmajeve stvara kao od šale”.

– Znala sam da naš urednik žarko želi da napišemo priču o zmaju, ali tek kada sam se dosetila imena madam Zmajke rešila sam da radnju priče smestim u školu za zmajeve – kaže Džulija Donaldson.

U ovoj “epizodi” pojavljuje se i tajanstvena devojka, koja leči povrede trapavog Zoga, da bi se ispostavilo da je ona princeza Ivona, u originalu Perl, što bi u slobodnijem srpskom prevodu glasilo Biserka.

Sa Ivonom Zog je savladao zadatak otmica princeze, a uz viteza Gavru i glavni predmet petog razreda škole za zmajeve, dvoboj na travi.

Pošto vitez i princeza žele da budu “leteći doktori”, Zog im se priključuje u tom “zanimanju časnom”.

“Leteći su to doktori – devojka, vitez i zmaj, gde su Zog, Ivona i Gavra, bolestima tu je kraj”, moto je druge knjige o Zogu koju je objavio Kreativni centar. U njoj oni leče sve kojima je pomoć potrebna – šumske životinje, sirenu, lava, čak i prinezinog strica kralja. Ivonin stric je, doduše, staromodan vladar koji smatra da “doktorska zanimanja ne važe za princeze”.

Ali kad ga Ivona izleči gadnim lekom od nepoznate teške bolesti, on je oslobađa prinudnog kućnog pritvora i leteća doktorska “trojka” kreće u nove avanture.

Prvu slikovnicu “Zog” Džulija Donaldson i Aksel Šefler objavili su 2010, a šest godina kasnije i epizodu “Zog i leteći doktori”.

„Ilustracije su živopisne, maštovite i zabavne koliko biste očekivali od ilustratora Grozona, sa suptilnim detaljima koje će se svideti deci i odraslima. Savršeno izrađen rimovani tekst idealan je za čitanje naglas, a ambiciozna princeza je sjajan dodatak”, tvrdili su književni kritičari kad je izašao “Zog”, koji je odmah postao jedna od najnagrađivanijih slikovnica te 2010.

Prodat je u više od milion primeraka i preveden na 19 jezika.

Ova knjiga doživela je pozorišnu i TV adaptaciju, a Zog je 2019. dobio i svoju interaktivnu šumsku prirodnu stazu za decu u Kambriji.

Slikovnica “Zog i leteći dotori” ekranizovana je 2019, a muziku je komponovao francuski kompozitor i muzičar Rene Obri.

Džulija Donaldson rođena je i odrasla u Londonu. Radila je u izdavaštvu, u školi kao učiteljica, pisala pesme za dečje TV emisije.

Osim što piše za decu i odrasle, često gostuje po školama i bibliotekama, gde uz pratnju gitare čita delove svojih knjiga, primenjujući pozorišne metode uz aktivno učešće publike.

Većina njenih knjiga, 120 naslova, uključena je u školske programe u Velikoj Britaniji.

Autorka je i dva dečja mjuzikla, počasni doktor književnosti na univerzitetima u Bristolu u Glazgovu, nosilac viteškog odlikovanja Reda Britanske imperije za zasluge u književnosti i neka vrsta ambasadora za promociji književnosti za decu.

Književni kritičari tvrde da “njena sklonost ka privlačnim rimama i duboko rezonantnim temama ne jenjava” zbog čega joj žele da još “dugo vlada čitanjem deci pred spavanje”.

Saradnja kao u Rolingstounsima

Nemački ilustrator i animator Aksel Šefler (1957) rodom je iz Hamburga.

tudije istorije umetnosti u rodnom gradu zamenio je studijama umetnosti u Velikoj Britaniji, gde se proslavio crtanjem jubilarnih poštanskih marki i božićnjih čestitki, kao i svojim prepoznatljivim ilustracijama knjiga za decu autora iz Britanije, Nemačke i Holandije.

On i Džulija Donaldson u svim intervjuima insistiraju na činjenici da na knjigama ne rade jedno uz drugo: ona piše knjige u Saseksu, a on onda radi ilustracije iz svog doma u Ričmondu.

Kad se nađu zajedno, teško da mogu da se slože kako je izgledala njihova prva zajednička saradnja pre 30 godina i da li je ona imala primedbe na njegove ilustracije, što pojedine britanske medije podseća na još jedan tamošnji legendarni muzički „spoj“ – „Mika Džegera i Kita Ričardsa kad je pokrene pitanje ko je prvi doneo bluz u Rolingstounse“.

Novi naslovi

U Kreativnom centru najavljuju objavljivanje još tri knjige Džulije Donaldson.

Do 66. Beogradskog sajma knjiga trebalo bi da izađe “Super glista”, slikovnica u kojoj je, kako tvrdi Džulija Donaldson “Aksel Šefer nadmašio sebe u ilustracijama buba i podzemnog sveta”.

Knjiga je 2021. doživela TV adaptaciju.

Do kraja ove ili početka 2024. Kreativni centrar trebalo bi da objavi još dva naslova iz “radionice” Donaldson i Šefler – slikovnice “Tider” (Tiddletr) o maloj ribi iz okeana koja priča priče i “Zloće” (The Baddies”).

“Zloće” su jedna od poslednjih knjiga DŽulije Donaldson iz 2022. u kojoj, prema njenim rečima, „troje zlikovaca – trol i veštica i duh, vole da budu loši i da se time hvale“.

U Kreativnom centru kažu da u svojim knjižarama imaju i plišane igračke napravljene prema glavnim junacima slikovnica Džulije Donaldson i Aksela Šeflera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari