Ejmi VajnhausEjmi Vajnhaus, foto: PHILIP HOLLIS / Shutterstock Editorial / Profimedia

Muzički izvođači imaju samo jednu priliku da imenuju svoj debi album, a to je odluka koja zahteva dosta razmišljanja. Pokojna Ejmi Vajnhaus, s druge strane, nije imala puno dileme kako će nazvati svoj prvenac „Frank“. Njen album je dobio ime po, naravno, Frenku Sinatru.

Kao i Ejmi Vajnhaus, Sinatra je bio daleko od savršene osobe ili uzora za mlade, ali je mogao da izazove emocije kroz pesme kao niko drugi u njegovoj generaciji. Prema navodima njenog oca Miča, muzika američkog pevača bila je oduvek deo Ejminog života. Stoga je bilo savršeno logično da pevačica svoj debi posveti baš njemu.

Otac Ejmi Vajnhaus kaže da je sa ćerkom redovno slušao Frenka Sinatru

Tokom intervjua za sajt Digital Spy, Mič je otkrio da je Sinatrina verzija pesme „Fly Me To The Moon“ bila omiljena pesma njegove ćerke u detinjstvu.

On je izjavio: „Ovo je bila veoma posebna pesma za Ejmi jer smo je ona i ja pevali zajedno kada je bila dete – iako se nikada nismo dogovarali da to uradimo. Kada je imala oko dve godine i tek je počela da priča, ja sam pevao ‘Fly me to the…’, i izostavljao sam reč ‘moon’, a onda bi ona dopunila stih sa ‘MOON’. Baš je volela tu pesmu.”

Mič je dodao: „Kad god bi je kažnjavali u školi, ona bi uvek pevala ‘Fly Me to the Moon’. Pre nego što bi otišla do direktorke da sluša prekore, pevala bi pesmu jer bi joj ona popravila raspoloženje. Bila je to veoma posebna pesma za nju.”

Ejmi Vajnhaus objasnila zašto se album zove „Frank“

I sama Ejmi Vajnhaus je potvrdila da je album „Frank“ bio posvećen njenom muzičkom heroju. Njena naklonost slavnom pevaču može se prepoznati i u stihovima pesme „Take The Box“, u kojoj opisuje raskid sa partnerom i stavljanje njegovog CD-a sa muzikom Frenka Sinatre u kutiju s njegovim stvarima.

Ona je dalje objasnila: „Kada kažem ‘Frank’s in there and I don’t care’, mislim bukvalno na CD Frenka Sinatre. Kupio mi ga je za Božić, a ja sam stavljao sve njegove stvari u kutiju, uključujući i njegovu majicu, u kojoj sam spavala. Kupio mi je album ‘In The Wee Small Hours’ Frenka Sinatre – što je veoma ironično, jer je to jedan od najpoznatijih albuma o slomljenom srcu svih vremena. ‘Frank’ kao naslov za album je dobar… Ne znam. Možda bih s više vremena smislila bolji naslov.”

Ejmi Vajnhaus o Frenku Sinatri

Zanimljivo, tokom istog intervjua, Vajnhaus je rekla kako Sinatra tehnički nije bio najdarovitiji pevač i da je bio „seronja“. Međutim, uprkos tome, Ejmi je osećala snažan, nepokolebljiv afinitet prema poznatom pevaču.

Ona je prokomentarisala: „Sinatra je imao emotivnu vezu sa muzikom. Po tome je bio prepoznatljiv. Imao je ton u glasu. Ali što se tiče samog pevanja? Znam stotinu pevača koji su bolji od njega. A i kao osoba je bio seronja. Ali imao je emotivnu vezu sa pesmama koje su dirnule sve, žene, muškarce, vojnike.”

Kada je objavljen, album „Frank“ je bio komercijalni neuspeh. Međutim, tokom vremena, ploča je postepeno postajala popularnija i pomogla Ejmi Vajnhaus da postane zvezda. Njen naslov je bio prikladna počast muzičkom izvođaču koji je odgovoran za to što se Vajnhaus zaljubila u pevanje, a ona je kasnije isti uticaj ostvarila na novu generaciju pevača i pevačica.

Izvor: Far Out Magazine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari